Executivul nu gaseste trei milioane de euro pentru buna functionare a Agentiei Nationale pentru Integritate. Controlul averilor nu reprezinta o prioritate pentru Guvern, in ciuda recomandarilor de la Bruxelles.

Premierul Tariceanu nu a aprobat in sedinta de saptamana trecuta bugetul Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Nemultumit, primul-ministru a cerut clarificari printr-o nota de fundamentare detaliata, privind salariile functionarilor, mobilierul si aparatura tehnica.

O hotarare de Guvern initiata de ministrul justitiei, Catalin Predoiu, privind bugetul Agentiei a fost aprobata de colegul de cabinet Varujan Vosganian de la Finante, insa s-a lovit de refuzul premierului, care a cerut lamuriri suplimentare. Laura Stefan, expert anticoruptie in cadrul Societatii Academice Romane (SAR), crede ca refuzul lui Tariceanu nu reprezinta altceva decat o modalitate de a trage de timp: "Este straniu ca hotararea a fost avizata de Ministerul de Finante, dar returnata de premier.

Tariceanu urmareste amanarea operationalizarii agentiei cat de mult posibil. Fara buget, agentia nu are cum sa functioneze", sustine Stefan. Experta mai crede ca agentia va avea un imens volum de munca, avand in vedere noul val de declaratii de avere ce vor trebui verificate in urma alegerilor locale. "Aceste declaratii vor sosi la agentie, care fara un sistem de management al documentelor nu are cum sa se descurce".

Romania Libera