O editura bucuresteana a tiparit doua carti liliput cu informatii sintetizate din materia disciplinelor Geografie si Istoria romanilor pentru elevii claselor a XII-a. Fiecare exemplar are 9 cm latime si 13 cm inaltime. Datorita dimensiunilor sale reduse, carticica poate fi foarte usor manevrata si ascunsa cu dibacie, fie sub tricou, fie in ciorapi, de ochii vigilenti ai supraveghetorilor de la Bac.

Cartile au fost tiparite intr-un tiraj de 4.000-5.000 de exemplare. Editura sustine ca “Memoratorul de Istoria romanilor” si “Memoratorul de Geografie”, amandoua pentru clasa a XII-a, sunt o forma sintetica a materiei celor doua discipline. Au fost realizate de profesori de specialitate din sistemul invatamantului liceal si urmeaza punct cu punct manualele si programa scolara. In opinia editorului, aceste aparitii tipografice au fost realizate cu scopul de a usura pregatirea elevilor, si nicidecum ca instrumente de copiere la examene.

Pentru prima data, Ministerul Educatiei a luat masuri suplimentare in ceea ce priveste supravegherea din timpul sustinerii probelor scrise de la Bacalaureat. Ca sa elimine orice tentativa de fraudare, profesorii supraveghetori vor trebui sa faca perchezitii corporale la intrarea in sala si sa fie foarte atenti pe timpul sustinerii lucrarilor. Pe tot parcursul desfasurarii sesiunii de Bac va functiona o supracomisie ministeriala de control pentru toate judetele.

Gardianul