Partidul Social Democrat a beneficiat in 2004 de un sponsor neasteptat. Este vorba despre ... biroul teritorial al Departamentul National Anticoruptie Satu Mare, ai carui bani, proveniti pare-se din fondul special destinat flagranturilor, ar fi ajuns in conturile PSD! Banii ar fi fost dati indirect, prin intermediul lui Gheorghe Ciorba, turnatorul de profesie al departamentului.

DNA-ul a ratat insa flagrantul, astfel ca 130 de milioane de lei vechi au fost inregistrati in evidentele contabile ale PSD si folositi in campaniile electorale. Acum, DNA este acuzat de reprezentantii partidului de imixtiune in viata interna a PSD si ca se substituie Curtii de Conturi, institutia abilitata sa controleze problemele legate de finantarea partidelor politice.

Povestea banilor incasati de filiala PSD Satu Mare a inceput in 2004. Atunci, Gheorghe Ciorba, devenit ulterior celebru in scandalul „caltabosilor lui Remes”, a semnat o adeziune la PSD. In acest context, afaceristul Ciorba a cotizat la partid, in decursul aceluiasi an, 13.000 RON. Banii au fost primiti de fostul secretar executiv al organizatiei judetene de partid, Vasile Fernea.

Omul a luat banii, a emis chitanta si i-a depus in contul partidului. Un an mai tarziu, Gheorghe Ciorba face un autodenunt la DNA si procurorii anticoruptie trec la treaba, iar Vasile Fernea devine inculpat intr-un dosar de trafic de influenta. Potrivit DNA, finantarea PSD de catre afaceristul Gheorghe Ciorba s-ar fi facut in scopul obtinerii unor avantaje economice.

Procesul, care se afla pe rolul Tribunalului Valcea, scoate insa la iveala modul in care DNA Satu Mare intelege sa isi faca treaba. Astfel, in luna martie, instanta de judecata a admis introducerea in cauza a Partidului Social Democrat ca „detinator al cotizatiilor incasate de la Gheorghe Ciorba”. Potrivit reprezentantilor PSD, sumele de bani inregistrate in evidentele contabile si legalizate de notar intra sub incidenta legii privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale.

Gandul