Aparent, Ucraina si Romania se lupta pentru o bucata de pamant din Marea Neagra, cunoscuta sub numele de Insula serpilor. Lucrurile stau altfel: Romania a renuntat la Insula serpilor inca din 1997, dupa ce a semnat tratatul de baza cu Ucraina. Adevarata miza insa a litigiului cu tara vecina este o suprafata de 12 mii de kilometri patrati din Marea Neagra, aflata in jurul insulei. Litigiul a ajuns cu ceva timp in urma si la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, care se va pronunta probabil pana la sfarsitul acestui an. Pentru a avea sanse de castig, Ucraina incearca sa demonstreze ca insula este locuita. De aceea lanseaza pe piata povesti despre hoteluri de lux, banci si chiar croaziere turistice spre Insula serpilor.

Nici una dintre acestea nu reuseste insa sa fie convingatoare, iar cea mai buna dovada a fost experienta reporterilor "Romaniei libere" care duminica au vrut sa participe la asa-zisa croaziera lansata de guvernatorul Odessei. Jurnalistii au fost coborati de pe vapor fara nici o explicatie. Motivul real a fost acela ca "excursia turistica" era de fapt o croaziera propagandistica la care au participat doar oficiali si jurnalisti ucraineni. In cazul in care Ucraina nu va reusi sa pacaleasca Curtea de la Haga, iar instanta va accepta evidenta ca insula este doar o stanca, cei 12.000 km patrati de platou continental bogat in petrol vor intra in proprietatea Romaniei.

Romania nu va mai recupera Insula serpilor de la Ucraina, pe de o parte, pentru ca nu mai poate face acest lucru, dar, pe de alta parte, si pentru ca nu mai este interesata de aceasta stanca din Marea Neagra, sustin expertii oficiali consultati de "Romania libera". Singurul interes pe care-l are in prezent tara noastra in diferendul cu Ucraina la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga se refera exclusiv la statutul juridic al acestui petic de pamant din mare si nu contesta dreptul de proprietate al Ucrainei asupra acestuia.

Romania sustine ca Insula serpilor este, de fapt, o stanca ce nu poate fi locuita – nu exista apa potabila, iar temperaturile sunt extreme – si, prin urmare, nu poate fi considerata mai mult decat o "piatra in mare". Ucraina se straduieste sa demonstreze ca acolo functioneaza un oras, cu banci, muzee si turism, deci ar trebui sa fie considerat un teritoriu. In functie de statutul pe care il va stabili CIJ pentru Insula serpilor – stanca sau insula –, se va decide si cine va detine proprietatea asupra a 12.000 de kilometri patrati din Marea Neagra. Daca CIJ considera ca la 45 de kilometri de Sulina exista doar o stanca, platoul continental in discutie va reveni tarii noastre. Daca, din contra, instanta va hotari ca e un teritoriu locuit, acesta va ramane in proprietatea Ucrainei.

Mai departe, interesul pentru aceasta zona este atat de mare pentru ca dispune de importante resurse de petrol. "In zona aflata in disputa se afla resurse de hidrocarburi de anvergura medie, a caror exploatare este vizata de cele doua state. Romania a efectuat exploatari intensive ale zonei de nord-vest a Marii Negre inca din perioada anilor ’60-’70. In cazul unei solutionari favorabile, Romania va putea trece la exploatarea acestor resurse, ceea ce poate constitui un avantaj strategic", se arata intr-un document privind situatia litigiului din Insula serpilor.

Romania Libera