Singuratatea si dorul de tara ii determina pe multi romani, plecati la lucru in Spania, sa-si caute jumatatile prin tara toreadorilor. Nu vor iubiri de telenovela, ci tanjesc tot dupa „borsul de acasa“. Dau anunturi intr-un ziar destinat diasporei, in cautarea unor compatrioti la fel de singuri ca si ei. Numai anul trecut, la Madrid, s-au casatorit peste 500 de romani.

Compatriotii pripasiti prin Spania nu vor iubiri de telenovela. Tanjesc, in general, la romani sau romance. Macar pentru ca de la ei stiu la ce sa se astepte. Se ia Spania, se scoate din ilustratele de vacanta, se bate in cuie si se toarna un cer de culoarea betonului.

Se iau copiii spaniolilor de treaba de la gradinite cu pretentii, li se pune in fata o farfurie cu mancare calda - vreo tocanita romaneasca -, se plimba apoi prin parcuri pana ametesc. Pe la ore mici din noapte, se ia Romania, se baga in pat si se reconstruieste din temelii, in asteptarea somnului. In fiecare zi de lucru, pana la Craciun, pana la Paste, pana Dumnezeu stie cand.

Cativa incearca sa mai si traiasca pe alocuri. Daca nu sunt divortati, emotionanta notiune „familia de acasa, nevasta mea si copiii mei“ se rezuma la obligatii, telefoane primite rar si bani facuti aici. Si nu prea se poate intampla sa fie altfel. Cu putin noroc, un numar de telefon sau un ID de messenger, poate iese de vreo noapte pasionala sau de vreo nunta la Consulat, urmata de masa si dansul cu specific romanesc.

Integral in Evenimentul Zilei