Camera Deputatilor a publicat ieri pe site-ul institutiei volumul „Secretele din Zambaccian”. Nu este vorba de vreo opera literara, ci de referatul intocmit de procurorii anticoruptie care este atasat la cererea DNA de incepere a urmaririi penale a fostului premier Adrian Nastase. Referatul este datat „24 aprilie 2008” si este intocmit de procurorii din cadrul Sectiei de combatere a coruptiei. Lucrarea descrie cu lux de amanunte constatarile DNA in cazul Zambaccian si probele pe baza carora procurorii cred ca pot sa-l „dovedeasca” pe Nastase.

Documentul e publicat la sectiunea „caseta electronica a deputatului“ si poate fi accesat de oricine. O chestiune de neacceptat, spun surse judiciare pentru ziarul Gandul. Demersul Camerei Deputatilor de a publica pe site-ul lor referatul procurorilor „nu este normal si nici legal“. „S-a incalcat regula de baza a procedurii penale, care consta in «nepublicitatea» urmaririi penale, ancheta fiind in curs de desfasurare. Aceasta este decizia lor. Noi nu avem ce sa facem“, au mai precizat aceleasi surse.

In schimb, liderul PRM, Lucian Bolcas, unul dintre membrii Comisiei Juridice, sustine ca postarea referatului DNA pe site-ul Camerei Deputatilor este perfect legala. „Nu este nici o problema, atat timp cat dosarul a ajuns deja in instanta“, ne-a declarat Bolcas. La intrebarea de ce, in aceste conditii, sedinta subcomisiei care discuta cazul Nastase nu a fost publica, liderul PRM ne-a raspuns ca orice ziarist care dorea sa aiba acces la dosar trebuia sa faca o simpla cerere.

In jurul dezbaterii solicitarii DNA si a dosarului lui Adrian Nastase s-a creat o adevarata secretomanie. Conducerea Camerei nu a permis accesul la dosarul liderului PSD decat celor 7 raportori, reprezentanti din partea fiecarui grup parlamentar. Cine voia sa vada anumite date din dosar trebuia sa redacteze o cerere foarte argumentata, pe care s-o inainteze apoi conducerii Camerei Deputatilor spre a fi aprobata.

Integral in Gandul