Chiar cu fete grave si cuvinte pretioase, membrii Academiei Romane au reusit sa faca spectacol de comedie din dezbaterea despre istoria si limba si literatura romana predate in scoli, desfasurata ieri in aula institutiei. Secretul succesului - folosirea citatelor din subiectele la romana-oral ale Bacului din acest an sau din manualele alternative de istorie. Cel mai mult i-au suparat textele legate de Uniunea Europeana si cele despre represiunea comunista.

S-a numit dezbatere, insa a fost putin altceva: un sir de discursuri fara legatura intre ele - culese intocmai de pe hartii - care au evitat cu gratie orice forma de dialog. De altfel, faptul ca actualele subiecte de la Bac puncteaza prea mult abilitatile de comunicare ale candidatilor, in dauna celor de a analiza texte literare, a fost sanctionat de Eugen Simion, presedintele Sectiei de Filologie si Literatura din cadrul institutiei. „Mi se pare ca exista o disproportie. In plus, la examenul scris, incepe sa se creeze o confuzie imensa: langa un mare scriitor roman gasesti unul de care n-a auzit nimeni“, a spus Simion, care a tinut sa precizeze ca este impotriva actualelor subiecte, desi el ar trebui sa fie multumit: a fost citat de patru ori.

In opinia sa, un text despre dezvoltarea satului romanesc in context european, cuprins intr-unul dintre biletele, putea fi foarte bine inlocuit de un citat din Lucian Blaga. „Nu se poate face educatie cu texte fara valoare. Inteligenta se stimuleaza cu texte exemplare, care-i pot stimula pe elevi“, a mai precizat Eugen Simion, care a trecut in dreptul textelor proaste „soparlele“ à la Stela Popescu si Alexandru Arsinel. Profund ingrijorata de situatia elevilor de azi, o doamna profesoara elibereaza un suspin rasunator.

Integral in EvZ.