Autoritatile comuniste, in frunte cu presedintele Vladimir Voronin, au scos din nou la lumina pionierii, limba rusa si statuile cu Lenin.

La sedinta de zilele trecute a Comisiei nationale de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana, presedintele comunist Vladimir Voronin a cerut guvernului de la Chisinau sa faca in asa fel incat sa asigure intrarea tarii in UE, insa fara sa adere si la NATO. Dar cat de aproape sau de departe este vecina noastra de peste Prut de valorile europene?

„Unii merg inainte, altii merg inapoi”

Suparati ca democratii pe care i-au ales in fruntea tarii au furat ca-n codru, moldovenii de peste Prut si-au semnat, in 2001, naivi, condamnarea la resovietizare. I-au uns carmuitori pe comunistii lui Voronin, iar acum sunt nemultumiti ca Lenin ii priveste iarasi de sus, de pe zeci de socluri, ca de Ziua Victoriei asculta cantece patriotice in limba rusa, ca vad iarasi afise rosii cu secera si ciocanul. In timp ce lupta din nou cu balaurul comunist, moldovenii de rand se uita peste gard la Romania ca la un frate mai mare care i-a uitat.

9 mai 2008, zi de sarbatoare. In Romania si-n tarile din Vest se celebreaza Ziua Europei, in Republica Moldova se aniverseaza, oficial, Ziua Victoriei Armatei Rosii rusesti asupra Germaniei naziste. Autoritatile moldovene au mutat prima lor sarbatorire oficiala a Zilei Europei pe 8 mai, ca sa nu umbreasca sarbatoarea sovietica la care presedintele Vladimir Voronin pare a tine atat de mult.

Integral in Evenimentul Zilei