Criza imobiliara din Spania si reducerea locurilor de munca, in special in constructii, i-au prins pe conationali intr-o capcana. Romanii care cu 2-3 ani in urma aveau o slujba bine platita au contractat credite pentru a-si cumpara o casa in Spania. Acum au intrat in somaj, pretul caselor a cazut, iar ei au ramas agatati de rate. Unii au ales sa fuga pur si simplu, lasand bancile sa-i caute cu disperare. „Am primit telefoane de la banci, sa-i ajutam sa caute cativa romani care aveau credite si au disparut.

Functionarii bancilor presupuneau ca s-ar fi intors in Romania si ne rugau sa le cautam familiile. Le-am recomandat sa ia legatura cu ambasada, pentru ca noi nici nu vrem, nici nu putem sa facem pe detectivii”, povesteste Gheorghe Gainar, presedintele Asociatiei Culturale de Integrare si Ajutor a Romanilor din Alcala de Henares. Altii si-au asumat faptul ca nu pot sa plateasca si sunt dispusi sa piarda ratele deja achitate, numai sa poata plasa cuiva ipoteca.

„Exista cazuri in care romanii s-au dus la banca la care aveau creditul, au lasat cheile apartamentului pe masa si-au plecat. Stiu asta de la functionarii in fata carora au fost trantite cheile. Este o situatie nemaiintalnita in Spania si toata lumea asteapta ca guvernul sa faca ceva”, spune Angela Placsintar, presedinta Asociatiei Imigrantilor din Tarile Estice. Vazand ca nu este chip sa isi vanda casele la pretul la care le-au cumparat, multi romani sunt dispusi sa renunte la ratele pe care le-au achitat deja, numai sa gaseasca pe careva sa le preia ipoteca.

Integral in Gandul.