Sistemul solar are forma unui ou, au descoperit cercetatorii analizand datele colectate de sondele Voyager, scrie The Telegraph. Lansate in 1977, sondele spatiale NASA au cercetat limitele exterioare ale sistemului nostru solar, pornind in directii diferite. Sonda Voyager 1 a atins deja "socul terminal" care marcheaza limita nordica a heliosferei (o bula magnetica formata din particule incarcate electric ce sunt purtate pana la limita sistemului de catre vanturile solare), in decembrie 2004, parcurgand o distanta de peste 14 miliarde de km. Voyager 2, ajunsa acum la marginea sistemului solar, la o distanta de 12,5 miliarde de km, dezvaluie un fapt interesant: sistemul solar nu este rotund asa cum se credea pana acum, ci este oblong.

Sute de detinuti din regiunea chineza Sichuan, grav afectata de cutremurul din 12 mai, vor beneficia de reducerea pedepselor pentru curajul de care au dat dovada in timpul operatiunilor de salvare de dupa seism, noteaza AFP. Unul dintre incarcerati, arestat pentru crima, a fost eliberat pe cautiune dupa ce si-a adapostit un coleg cu handicap, care risca sa fie strivit sub daramaturi, in timpul devastatorului cutremur. Opt prizonieri au fost deja eliberati, peste 400 de detinuti vor pleca mai repede acasa in urma reducerii pedepselor acestora, in timp ce aproape 1.800 de puscariasi au fost laudati pentru "protejarea proprietatii de stat sau salvarea supravietuitorilor".

Printul William a ajutat la capturarea unei importante cantitati de droguri, in cadrul unei operatiuni care s-a desfasurat in apele Oceanului Atlantic, informeaza Reuters. Aflat intr-o misiune de instruire de doua luni, in cadrul Marinei Regale, Printul William, impreuna cu echipajul de pe fregata HMS Iron Duke, au detectat o barca de mare viteza suspecta, care naviga sambata, 28 iunie, la nord-est de Barbados. A fost sesizata Paza de Coasta a Statelor Unite, care a oprit ambarcatiunea. In urma perchezitiei, oamenii legii au gasit aproape 900 de kg de cocaina, cantitate estimata la 40 de milioane de lire sterline. Toti cei cinci barbati aflati la bordul ambarcatiunii au fost arestati.

Arheologii americani au descoperit casa in care a copilarit George Washington, primul presedinte al SUA, anunta AP. Descoperirea a fost facuta in cadrul sitului arheologic Ferry Farm, in apropiere de Fredericksburg, in statul american Virginia, la 80 de kilometri de Washington, capitala federala americana. Dupa indelungi cercetari si numeroase sapaturi in cadrul sitului, arheologii sunt convinsi ca au gasit ramasitele fundatiei, ale pivnitei si ale lemnelor care recompun structura casei unde George Washington si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei. Casa este o constructie de un etaj si jumatate si a fost sever afectata de un incendiu in ajunul Craciunului din 1740. Totodata, cercetatorii au descoperit, intr-una dintre camerele locuintei, o pipa cu simboluri masonice.

O instanta din Statele Unite a cerut companiei Google, care furnizeaza servicii de cautare pe internet, sa ofere detalii cu privire la fiecare fisier video pe care l-au vizionat utilizatorii filialei Google, You Tube. Potrivit BBC, dispozitia face parte dintr-un caz legat de respectarea drepturilor de autor, inaintat de compania media americana Viacom. Compania You Tube este acuzata de Viacom de incalcarea drepturilor de autor, prin faptul ca permite utilizatorilor sa posteze pe site-ul sau materiale din programele Viacom.

Piata muncii din Franta este deschisa pentru 8 tari din Uniunea Europeana, anunta Le Figaro. Cetatenii din opt tari post-comuniste intrate in Uniunea Europeana in 2004 pot lucra in Franta incepand de la 1 iulie. Franta, care cu ocazia extinderii spre Est din 2004, a decis sa-si inchida in buna masura piata muncii pentru noii cetateni ai Uniunii Europene, pana in mai 2009, si-a anuntat decizia de a ridica aceste restrictii pentru opt tari, incepand cu 1 iulie. Este vorba despre Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania si Slovenia. Muncitorii romani si bulgari, ale caror tari sunt membre UE doar din 1 ianuarie 2007, raman supusi unui regim derogatoriu.