Ardelenii zic despre ei ca-s civilizati si seriosi, spre deosebire de locuitorii Vechiului Regat, pe care-i numesc „mitici"

Stereotipurile referitoare la ardeleni taxeaza reactia lenta si presupusa incetineala mentala a acestora. Sociologii considera ca felul de-a vorbi e responsabil de aparitia cliseelor.

Ardelenii se vad pe ei seriosi si punctuali, competenti, politicosi, calculati, mandri si mucaliti. „Dupa mintea mea, fara ardeleni si banateni, Romania ar fi Ghana", zice Mihai Tausch, taximetrist clujean. „Pe noi ne-au civilizat austriecii si ungurii, iar noi, la randul nostru, pe unde am fost, i-am civilizat pe restul de maimutoi. Indiferent ca ne place sau nu, asta e diferenta dintre noi".

Lucian Ungureanu, ospatar la un restaurant clujean, face si el distinctii clare intre mitici si ardeleni: „Miticul cauta intotdeauna ce-i mai mult si mai ieftin, iar ardeleanul, ce-i mai bun. Se zice despre ardelean ca e incet, dar daca se apuca de un lucru, il duce pana la capat".

„E prea multa mandrie in Ardeal"

Tocmai mandria asta a ardeleanului nu ii e pe plac lui Ioan Gyuri Pascu, si el ardelean, nascut la Agnita, in judetul Sibiu: „Sunt lucruri bune si lucruri rele cu privire la Ardeal. Aici se pune accent pe educatie, pe respect... Mie mi-a fost foarte greu cand am plecat de-acasa sa nu vorbesc cu cineva cu «dumneavoastra», mi-aduc aminte ca eram chiar ofensat la un moment dat.

Integral in Adevarul