Strategia antizgomot a Capitalei este plagiata dupa strategia Londrei cu privire la zgomotul ambiental. Pentru realizarea ei, Primaria Capitalei va plati firmei Enviro Consult 1,5 milioane de euro.

Bucurestenii au fost chemati vineri la Primaria Municipiului Bucuresti pentru a dezbate Strategia de zgomot ambiental a Capitalei. Concret, ea consta din mai multe harti care cartografiaza zgomotul din Bucuresti si masurile care ar trebui luate in urmatorii cinci ani pentru a reduce poluarea fonica din Capitala. Documentul este deocamdata supus dezbaterii publice pentru a intra, apoi, intr-o sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti si a fi votat. In principal, Municipalitatea doreste ca, dupa aplicarea strategiei, sa reduca impactul negativ al zgomotului pe care acesta il are asupra bucurestenilor.

Ce nu stiu bucurestenii este ca “Strategia de zgomot ambiental” este aproape identica cu cea a Londrei, prezentata de expertii londonezi in 2004.

Astfel, incepand de la “Cuvantul inainte” al primarului, pana la masurile pe care trebuie sa le ia autoritatile romane, strategia Bucurestiului contine paragrafe mari, identice cu cele din strategia Londrei. Mai mult, sunt capitole care au aceeasi ordine a paragrafelor si aceeasi topica in interiorul frazelor.

Proiectul este realizat de firma Enviro Consult, angajata de Municipalitate in urma unei licitatii in anul 2005, in timpul mandatului lui Adriean Videanu. Obiectivul licitatiei la care au participat trei firme a fost “Realizarea hartii acustice si a sistemului de monitorizare a zgomotului pentru Municipiul Bucuresti”. A castigat, sustine Primaria, “oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic”, adica a SC Enviro Consult SRL, cu o oferta de 6,571 milioane RON fara TVA, aproximativ 1,5 milioane de euro.

Integral in Cotidianul