Multi dintre deputatii si senatorii Romaniei seamana cu personajul de poveste "Habarnam": exemplul perfect de om nepotrivit la locul nepotrivit. Ingineri, filosofi, mecanici, veterinari, marinari, postasi si padurari populeaza comisiile de specialitate, unde se lucreaza la legi, avize si probleme din domenii despre care ei nu au habar, daca tinem cont de biografiile lor oficiale.

Sunt rare cazurile in care parlamentarii isi gasesc un loc in comisiile de specialitate pe masura studiilor sau pregatirii lor profesionale. Se pot numara pe degete juristii din Comisia juridica, specialistii in administratie din comisia cu acelasi nume sau profesorii din cea de invatamant. Exista si tagma parlamentarilor care nu au vrut sa fie aratati cu degetul. Ei au incercat sa-si acopere lipsurile din pregatire prin cursuri postunivesitare sau de perfectionare. Altii macar au ocupat, inainte de intrarea in politca, functii unde au avut prilejul sa deprinda, la locul de munca, tainele vreunui domeniu specializat. Cei mai multi insa au mers pe principiul clasic romanesc: "La politica si la fotbal se pricepe toata lumea".

Deputatii sunt mai numerosi si deseori mai tineri decat senatorii. Prin urmare, in Camera cazurile de oameni aterizati parca din greseala in vreo comisie sunt multe. Comisia juridica se mandreste cu electronistul Eugen Nicolicea (PSD), cu profesorii de matematica Mircea Grosaru (independent) si Ioan Ghise (PNL), care pe deasupra a fost si antrenor de sah, cu inginerul Tiberiu Barbuletiu (PNL), specialist in tehnologia transporturilor, cu energeticianul Cristian Buzea (PRM), cu economistul inginer Traian Dobre (PNL) si, nu in ultimul rand, cu filoloaga Florentina Toma (PSD), care a deprins, poate, tainele dreptului din functia de "area sales manager la AVON" sau din cea de director de camin studentesc, detinute inainte de a accede in deputatie. Din postura lor de "specialisti", "alesii" anterior nominalizati au decis ca procurorii anticoruptie nu si-au facut treaba bine si ca Adrian Nastase este nevinovat cu tot cu dosarele sale penale. La Senat, in aceeasi comisie sunt trei senatori experti: Ion Basgan (PNL), specialist in "autovehicule rutiere", Mario Ovidiu Oprea (PNL), electronist, si Constantin Gheorghe (PD-L), fost arbitru de fotbal.

Integral in Romania libera.