Campania „Si noi suntem romi!“ de la Roma a inregistrat un succes neasteptat - peste 3.000 de amprentari voluntare, in semn de protest fata de masurile sovine ale guvernului Berlusconi. Italieni, dar si turisti straini au asteptat ore intregi in soare pentru a-si depune amprentele.

Manifestatia impotriva intentiei guvernului italian de a preleva amprentele digitale de la toti romii, inclusiv de la copii, organizata luni seara la Roma, a avut un succes neasteptat. Peste 3.000 de persoane s-au lasat amprentate, in semn de protest fata de actiunile anuntate de ministrul de interne, Roberto Maroni.

Actiunea a fost organizata in Piazza Esquilino de catre ARCI, asociatie de promovare sociala. In cartierul Esquilino, locuit de multi straini de diferite nationalitati, s-a inregistrat un amplu spectacol de solidaritate pentru copiii romi: cozi interminabile in doar trei ore de manifestare publica contra nerespectarii drepturilor omului si a deciziilor pripite luate de catre guvernul italian pe baze etnice.

Trei tineri membri ai ARCI au luat amprentele cetatenilor, care le depuneau pe o foaie numita „amprenta rasismului“ si care isi lasau numele si prenumele.

La manifestare au participat multe personalitati din viata culturala si politica italiana, printre care Ascanio Celestini (actor, scriitor, dramaturg), Andrea Camilleri (scriitor sicilian), Moni Ovadia (cantaret de origine bulgara, in Italia de peste cinci decenii), Rita San Lorenzo si Angelo Caputo (magistrati), politicieni ai Partidului Democrat, ex-ministri, dar si un cuplu de turisti englezi care au petrecut in soare zeci de minute pentru a-si lasa amprentele in semn de sustinere a respectarii drepturilor omului.

Scriitorul Andrea Camilleri a purtat luni la evenimentul din Piata un tricou imprimat cu textul „Suntem toti clandestini“. El a marturisit: „Nu m-am gandit niciodata ca voi fi atat de fericit sa imi las amprentele digitale. Am simtit nevoia sa ma alatur acestui proiect pentru ca e imposibil sa amprentezi o etnie. Ei bine, putem sa afirmam ca in zilele astea toti suntem si romi, si clandestini“. Ascanio Celestini marturiseste: „Astazi sunt romii, maine pot fi grasii sau batranii, cei care fumeaza sau cei care beau“.

„Acesta este un gest simbolic, provocator, pentru a sublinia indignarea majoritatii italienilor“, au declarat pentru Cotidianul reprezentantii ARCI.

Cotidianul