Vasile Dancu, cosmeticianul de serviciu al imaginii PSD-ului, a fost marginalizat in stil comunist la recenta reuniune de partid de la Mamaia. In replica, Dancu poate vorbi acum liber de un PSD nefardat, cu alura retro-bolsevica, dupa chipul si asemanarea lui Ion Iliescu.

Reporter: Care-i legatura dintre Mamaia, unde a avut loc recenta reuniune a liderilor PSD, si Bunicuta, liderul etern al PSD?

Vasile Dancu: Vreti sa spuneti Mamaia cu Tataia? Nea Nelu e folosit ca paravan. Baietii reformisti din triunghiul Vrancea-Constanta-Teleorman au cautat sa-l motiveze pentru ca sa participe la joc. Daca pierdem cumva meciul la toamna, el va fi urmatorul schimbat. Este foarte periculos pentru ei cu ideile saraco-cinstite. Nu a fost entuziast la ideea de a rade niste prieteni, nu vorbesc de Cluj. Dar a acceptat, pentru ca e bine sa te pui in fruntea maselor si in capul meselor.

Rep.: S-a ales locul ca sa se stie cine-i tare in partid?

V.D.: La Mamaia s-a transat intre muschi si creier. Am stabilit ca, pentru perioada de vara, muschii sint buni de etalat pe plaja de la Mamaia. O sa vina toamna, incepe scoala si o sa ne dam seama ca este greu de extras radicali doar cu forta bicepsilor.

Rep.: Va simtiti exclus din partid dupa incidentul „Mamaia“?

V.D.: Nu ma simt foarte inclus.

Rep.: Sper ca nu sinteti fraier sa iesiti din PSD cind se anunta o toamna rodnica pentru partid.

V.D.: Nu sint prea descurcaret de felul meu. Si la camin imi pierdeam mereu cartela de masa, dar ma salvau fetele milostive.

Rep.: Ce are Iliescu cu Clujul si ce are Clujul cu Iliescu?

V.D.: Ion Iliescu a obtinut la Cluj-Napoca 13%, cel mai tare rezultat. S-a lansat in politica democratica prin candidatura in orasul Huedin si probabil este suparat pe noi pentru ca l-am lansat intr-un sistem care a intinat idealurile sfinte ale socialismului. La 7 martie 1965, l-am votat pentru Marea Adunare Nationala din partea Frontului Democrat Popular. Ne cerem scuze pentru voturile date in circumscriptia nr.11 Huedin, am fi lipsit de la vot, dar erau niste tipi cu Kalasnikov-ul care ne indemnau cu duiosie sa ne exercitam dreptul la vot, cistigat cu mari sacrificii.

Rep.: Ce cauta un sociolog de talia dvs. in politica?

V.D.: E adevarat, la 1,94 metri ar trebui sa fiu la coasa sau la montat de becuri fara scara. Am intrat cu promisiunea ca ramin independent pentru a participa la doua proiecte: integrarea in NATO si in UE. Apoi nu am mai gasit iesirea, pentru ca in politica se intra ca si intr-o padure deasa. Mereu ai senzatia ca iesirea este aproape daca mergi inainte, desi poate cel mai simplu ar fi sa te intorci indarat. Apoi se intuneca si te gindesti ca drumul din fata trebuie sa fie obligatoriu mai scurt decit cel parcurs deja. Si poti rataci, fara sa ai curajul de a te intoarce, ani de zile. Ma rog, e si faza cu prietenii care te asteapta de unde ai plecat si ti-e rusine sa te intorci… or sa zica ei, cu coada intre picioare.

Rep.: Avind fler profesional, ati mirosit in ce directie o iau masele si ati ales in consecinta partidul?

V.D.: Masele nu merg in nici o directie. Asteapta sa vina masina de piine si intre timp, la bufetul comunal, poate mai apare vreun fraier care sa dea un monopol. Daca trece caravana cinematografica, casca gura pe-acolo. Stiu de la un scriitor american ca, atunci cind observi ca majoritatea este de acord cu tine, este mai bine sa te mai gindesti o data.

Academia Catavencu