Multi dintre pacientii spitalelor din Romania s-au plans de-a lungul timpului ca medicii le-au vorbit vulgar si fara menajamente sau nu le-au respectat dreptul la confidentialitatea diagnosticului. Comunicarea cu pacientul nu se studiaza in acest moment in scolile de medicina, desi mai multi specialisti in domeniu sustin acum, la initiativa "Romaniei libere", necesitatea introducerii unei discipline cu aceasta tema.

Pe langa acuzatiile de malpraxis, medicii sunt reclamati si pentru o meteahna capatata inainte de 1989: limbajul nepotrivit in relatia cu pacientii. Zeci de plangeri se aduna anual la Colegiul Medicilor, iar uneori astfel de abateri disciplinare sunt pedepsite. De cele mai multe ori insa pacientii prefera sa inghita in sec decat sa se puna rau cu "halatele albe".

Generatii intregi de doctori au iesit de pe bancile facultatilor fara studierea unui obiect esential: comunicarea cu pacientul. Indemanare care este deprinsa in Occident si-n Statele Unite in timpul scolii. "Romania libera" a propus introducerea in curicula a acestui obiect, initiativa sustinuta de cateva institutii importante.

"Urca, fa, pe masa"

Decenii intregi multi doctori au reusit prin duritatea limbajului sa-si socheze bolnavii. Povestile despre tratamentul verbal neadecvat incep de la intalnirile cu ginecologii, unde viitoarele mame merg timorate: o data pentru ca le este teama de posibile probleme cu sarcina, apoi pentru ca se gandesc ca le va fi greu sa faca fata agresivitatii de limbaj. Intamplarile dinainte de ’90 si din anii imediat urmatori au ca martora exprimarea asistentelor si a medicilor in timpul nasterii: "Ti-a placut sa te f…, acum de ce tipi? Taci din gura, ca altfel te dam afara!". Trecerea timpului nu a schimbat foarte mult comportamentul personalului medical din domeniul obstetrica-ginecologie.

Forumurile contin multe relatari despre exprimari care mai de care mai dure. O doamna a povestit pe site-ul www.desprecopii.com cum, odata intrata in cabinetul unui ginecolog, a fost socata de primele cuvinte ale acestuia: "«Hai, urca, fa, p…, pe masa!» De parca eram o prostituata sau a facut candva sex cu mine. Evident ca a urmat scandalul, iar sotul meu a intrat in cabinet si l-a tabacit pe doctor". Nu doar injuraturile sau adresarile gen "bai", "taranco", "nesimtito" sau "fa" sunt deranjante pentru pacienti, ci si faptul ca nu este respectata confidentialitatea datelor privind diagnosticul.

Romania Libera