Excelenta Sa ambasadorul Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita (56 de ani), este acuzat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ca a facut politie politica. Marturie ar sta in acest sens notele informative facute de Gafita in perioada 1977 – 1982.

Gafita ar fi fost racolat ca informator al Securitatii in februarie 1977, pe cand avea 25 de ani. Numele lui de cod era "Rosetty" si avea misiunea sa deconspire starea de spirit din lumea literara, dat fiind ca la vremea respectiva era scriitor.

Gabriel Gafita furniza si informatii despre minoritatile maghiare si germane, dar si discutiile de la Biblioteca Americana. Serviciile facute Securitatii de Gafita au fost recompensate, in mai multe randuri, cu sume de bani. Chiar si coniacul consumat ii era decontat!

Diplomatul ce reprezinta interesele Romaniei in Portugalia, recrutat din 1977

Excelenta Sa ambasadorul Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita, este acuzat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ca a facut politie politica.

CNSAS a transmis Tribunalului Bucuresti o serie de documente care atesta ca actualul ambasador a fost recrutat de Securitate la varsta de 25 de ani, avand numele conspirativ „Rosetty".

Judecatorii vor decide daca acesta se face vinovat de politie politica. Gabriel Gafita ar fi fost recrutat pentru a da informatii despre „starea de spirit in mediul creatiei literare", avand in vedere ca el era scriitor si avea contact cu lumea artistica. Colaborarea lui Gafita cu Securitatea nu a fost una gratuita. El beneficia de diverse deconturi pentru informarile pe care le facea.

Raport pozitiv

„Din verificarile intreprinse si contactele avute in vederea atragerii la colaborare, ne-am dat seama ca este un tanar cu calitati (…), iar aspectele relatate in diferite imprejurari ne-au facut sa apreciem ca se bucura de multa influenta in randul tinerilor scriitori. (…) In procesul de atragere la colaborare l-am apropiat de specificul muncii noastre, ajungand chiar sa ne furnizeze unele date utile privind activitatile la care a fost angrenat la Biblioteca Americana.

Scontam in acest sens, ca, dirijat cu atentie, sa cunoastem unele aspecte legate de activitatea oamenilor de litere la manifestarile organizate aici", se arata in raportul ofiterului de Securitate care l-a racolat pe Gabriel Gafita.

Tanarul scriitor a semnat un angajament olograf cu numele sau real, furnizand apoi o serie de informatii. In 1978, Gafita a informat Securitatea despre intentia „rasturnarii" directorului revistei „Luceafarul" de catre tinerii scriitori.

Tot atunci, el dadea detalii despre aspecte legate de "nationalisti maghiari" din cadrul Editurii Kriterion, unde era angajat. Intr-o nota informativa datata 4.10.1979, Gabriel Gafita relata Securitatii despre tendintele tinerilor poeti care participau la colocviile de la Iasi.

In ianuarie 1981, cel care astazi ocupa functia de ambasador al Portugaliei, deconspira nemultumirea manifestata de un critic american pe care il insotise la Muzeul Literaturii.

"A comentat destul de nemultumit faptul ca toata reuniunea a avut un caracter cam penibil si cam provincial, apreciind-o pentru precaritatea ei, printre cele mai proaste 10 astfel de intalniri ale sale", relata Gafita despre criticul americat, adaugand ca unii scriitori romani acaparau in mod sistematic discutiile – ceea ce ar fi dus la un caracter de superficialitate din partea grupului romanesc.

De altfel, in caracterizarile informatorului "Rosetty", ofiterii de Securitate se declarau multumiti de activitatea lui, mai ales ca „a contribuit la verificarea unor elemente care urmau sa plece peste hotare".

Adevarul