De teama ca vor ramane fara studenti sau pentru ca au inca incredere in Bacalaureat, universitatile raman la admiterea pe baza acestui examen si a notelor din liceu. Rectorii marilor universitati din Romania sunt de parere ca examenul de bacalaureat poate fi inca de incredere, desi peste acesta planeaza suspiciunea fraudei. Mai mult, modalitatea de admitere la facultate trebuie anuntata cu cel putin sase luni inainte de inscrierea candidatilor, drept urmare, cei care doresc sa schimbe ceva o pot face numai pentru anul 2009.

Majoritatea universitatilor nu renunta la concursul de dosare, chiar daca Bacalaureatul din acest an a fost foarte contestat atat de profesori, cat si de parinti si de elevi.

Putinii rectori care ar fi tentati sa reintroduca examenul de admitere spun insa ca, daca fac acest lucru, raman fara candidati, care se vor orienta catre institutiile ce le permit un acces facil la studii universitare, respectiv catre cele care tin cont la admitere numai de mediile de la Bacalaureat si de cele din anii de liceu.

Admitere cu dosare si la inginerie

Examenul de bacalaureat reprezinta principala modalitate de admitere la universitate. Daca, in urma cu trei-patru ani, doar cateva facultati cu profil uman adoptasera modalitatea de admitere pe baza de dosar - in care conteaza doar media de la Bacalaureat si cea a anilor de liceu - de la an la an, din ce in ce mai multe institutii de invatamant superior de stat au inceput sa utilizeze acest sistem. Examen de admitere se mai da la facultatile de drept (dar nu la toate), la facultatile tehnice, iar universitatile vocationale se bazeaza in continuare pe probele practice.

Integral in Evenimentul Zilei