Sudanezii protesteaza impotriva condamnarii presedintelui. Mii de sudanezi au luat cu asalt strazile capitalei sudaneze, Khartoum, duminica, pentru a protesta impotriva deciziei Curtii Penale Internationale (CPI) de a cere un mandat de arestare pentru presedintele Sudanului, Omar al-Bashir, anunta The New York Times. Bashir, care se afla la conducerea Sudanului de 20 de ani, cand a preluat puterea printr-o lovitura de stat, este acuzat pentru crime de razboi. Studenti si membri ai Partidului Congresului National au fost transportati in centrul capitalei, unde au fluturat bannere care criticau CPI si ONU. Televiziunea sudaneza, controlata de stat, a transmis anuntul Partidului Congresului National, potrivit caruia actiunile CPI vor provoca si mai multa violenta si varsare de sange in Darfur. Acuzele aduse presedintelui sudanez ar putea determina guvernul sudanez sa renunte la ajutorul umanitar oferit de ONU si ar putea sa submineze eforturile diplomatice de a pune capat crizei politice din Sudan.

Companiile japoneze ofera compensatii familiilor angajatilor care au murit de prea multa munca. Sa mori de prea multa munca este un lucru atat de comun in Japonia, incat exista si un cuvant pentru a desemna acest fapt - karoshi. Japonezii au o linie telefonica si o carte care sa ii ajute pe oameni sa evite karoshi. In plus, exista si o lege prin care companiile trebuie sa sustina financiar vaduva si copiii salariatului care a muncit pana la epuizare de dragul companiei, informeaza Washington Post. In cele mai multe cazuri, cei care mor sunt barbati. Termenul "karoshi" a aparut in Japonia, in perioada de boom economic a anilor '70, cand foarte multi angajati ajunsesera sa lucreze mai mult de 60 de ore pe saptamana.

Papa Benedict al XVI-lea cere scuze pentru preotii care au abuzat sexual copii. Papa Benedict al XVI-lea a inceput o vizita de noua zile in Australia, in cadrul careia urmeaza sa ceara scuze credinciosilor pentru preotii care au abuzat sexual copii. La inceputul vizitei, acesta a criticat pedofilia ca fiind incompatibila cu conditia de preot. Actiunile Papei au loc in contextul in care victimele australiene abuzate de preoti au anuntat ca vor organiza mai multe proteste pe perioada sederii sale in Australia. O alta problema importanta care urmeaza sa fie abordata de Papa la Sydney se referea la schimbarile climatice, noteaza BBC.

Pakistanul interzice accesul trupelor straine in tara. Ministrul de externe pakistanez a declarat ca, la ora actuala, nu se afla nici un reprezentant al fortelor militare straine in Pakistan pentru a-l cauta pe Osama bin Laden si ca acestora nici nu li se va permite accesul in tara cu acest scop. Potrivit lui Shah Mehmood Qureshi, guvernul interzice asemenea operatiuni militare, intrucat armata si trupele paramilitare pakistaneze sunt suficiente. In plus, o interventie straina nu ar fi productiva, pentru ca nu ar fi acceptata de oameni si va pune la indoiala suveranitatea Pakistanului. Acest fapt afecteaza Statele Unite, care s-au oferit sa contribuie cu trupe militare pentru a distruge reteaua terorista al-Qaeda, ai carei membri se ascund in zonele greu accesibile din Pakistan si din Afganistan, scrie International Herald Tribune.

Noua soldati americani au murit in Afganistan in urma unui atac taliban. Insurgentii talibani au ucis noua soldati americani, duminica, intr-o incercare de a prelua o baza militara americana din estul tarii. Aceasta reprezinta cea mai mare pierdere de vieti umane intr-o singura zi pentru americani, de la inceputul operatiunilor militare in Afganistan. Luptele s-au desfasurat aproape de locul in care americanii au fost acuzati ca ar fi omorat 15 civili, in urma unui atac aerian, scrie TimesOnline.

Refugiati africani, morti pe plajele spaniole. Portivit organizatiilor pentru drepturile omului, numarul refugiatilor care incearca sa treaca din nordul Africii in sudul Europei a crescut. Multi dintre ei provin din zone de conflict precum Somalia sau Eritreea. Acestia se avanta pe rute periculoase, cu barci de mici dimensiuni, pentru a nu fi detectati. Pana acum, numarul oficial al persoanelor care au murit astfel, in cursul acestui an, este de 51, insa cifra reala este mult mai mare, avand in considerare ca trupurile multora dintre ei nu au fost niciodata recuperate. Crucea Rosie estimeaza ca intre 2.000 si 3.000 de persoane mor anual, in incercarea de a ajunge pe teritoriul spaniol, relateaza The Guardian.

Soldatii britanici, acuzati ca ar fi obligat un adolescent sa faca sex oral unui detinut. La doar cateva zile dupa ce Ministerul Apararii din Marea Britanie a fost nevoit sa-l despagubeasca pe tatal unui barbat care a fost omorat in bataie de soldatii britanici, apar noi acuzatii la adresa acestora. Se pare ca soldatii britanici din Irak au fortat un baiat de 14 ani sa faca sex oral cu un alt detinut, in urma cu cinci ani. Baiatul a declarat ca el si cu un prieten au fost prinsi in timp ce incercau sa fure niste cutii cu lapte de la un centru de distributie a alimentelor, au fost batuti si fortati sa se dezbrace. Apoi, acesta a fost obligat sa-i faca sex oral prietenului sau, sustine The Independent.