Un copil de 11 ani, Archip Mihai, a fost gasit vinovat pentru ca a “tamponat”, pe trecerea de pietoni, un autoturism Skoda, condus de Manescu Claudia Margareta Dana. Desi pare incredibil, aceasta este concluzia expertului tehnic auto Cordonescu Gabriel, care a efectuat expertiza tehnica solicitata de catre Politia Municipiului Constanta.

Astfel, in concluziile raportului, inginerul Cordonescu retine urmatoarele: “Accidentul din 13.11.2007, de pe soseaua Mangaliei, s-a produs in momentul in care pietonul Arhip Mihai Aurelian traverseaza pe trecerea de pietoni din zona Doraly, in fuga si fara sa se asigure, si pune mainile pe capota unui autoturism care franeaza, ramas neidentificat, dupa care intra in partea laterala stanga a autoturismului Skoda, condus de Manescu Claudia Margareta Dana.

Accidentul nu putea fi evitat de conducatorul auto Manescu Claudia Margareta Dana prin franarea autoturismului deoarece timpul necesar pentru oprirea autoturismului, de 1,61 s, este mai mare decat timpul de care a dispus pentru luarea acestor masuri, de 1,11 s. Accidentul putea fi evitat de victima Arhip Mihai Aurelian daca la angajarea in traversarea pe marcajul pietonal nu traversa in fuga, fara sa se asigure. Analizand daca conducatorul auto Manescu Claudia Margareta incalca HG 195/2002 art. 56, trebuie retinut faptul ca pietonul intra in partea laterala stanga a autoturismului, deci daca era atent si nu trecea in fuga, pietonul se putea opri in traversare. Blocul de desen din mana dreapta si sacosa cu acuarele au redus vizibilitatea victimei spre dreapta. Pietonul incalca HG 195/2002 art. 72 al. 3, traversand pe trecerea de pietoni, dar in fuga si fara sa se asigure”.

Pana acum, baietelul a fost internat in spital de trei ori, medicii supunandu-l la mai multe interventii chirurgicale la picior. Mama acestuia, Archip Elena, ne-a precizat ca, in afara celor trei spitalizari, certificatul medico-legal face referire la 120 de zile necesare pentru recuperarea completa. Desi au trecut opt luni de la comiterea accidentului, Politia Constanta nu a avansat cercetarile in acest dosar. In momentul de fata, familia copilului a solicitat o noua expertiza, precum si realizarea unui experiment judiciar la care sa participe partile implicate si martorii. Politistul care se ocupa de caz, domnul Frumuselu, nu a putut fi contactat, intrucat – potrivit colegilor sai de birou – se afla in concediu pana saptamana viitoare.

Pozitia soferitei care a comis accidentul este, potrivit declaratiilor date, urmatoarea: “Conduceam autoturismul…pe soseaua Mangaliei, dinspre Far spre str. Pandurului...pe banda nr. 2...am oprit la trecerea de pietoni in spatele unui autoturism marca Logan, la distanta de 1 m in spatele acestuia, asteptand sa treaca cei doi pietoni aflati in traversare...ne-am pus in miscare atat Loganul cat si eu...in momentul in care ma aflam cu masina pe trecerea de pietoni...am auzit o lovitura din partea stanga a masinii...am franat brusc...am vazut un baietel care era cazut jos...in dreptul portierei stanga fata...am oprit una din ambulante”.

Gandul