Serviciul de Protectie si Paza a cumparat marti o ambarcatiune rapida, cu aproape un miliard de lei vechi, circa 25.000 de euro, prin licitatie publica. Este vorba despre o „barca cu motor si peridoc“, in valoare totala finala de 93.900 de lei, achizitionata de Unitatea Militara 0149 F a SPP. Specificatiile se regasesc pe site-ul oficial e-licitatie.ro.

Achizitia de catre SPP a unei ambarcatiuni rapide nu este intamplatoare. Presedintele Traian Basescu a anuntat, la inceputul acestei veri, la o intalnire cu responsabili din turism, ca ar prefera ca, in perioadele de relaxare de pe tarmul Marii Negre, sa conduca o ambarcatiune cu motor, pe mana celor de varsta sa, carora nu li se mai potriveste o barca traditionala cu vasle, asa cum erau obisnuiti in tinerete.

Or, dupa cum se stie, seful statului prefera intimitatea in momentele de relaxare si nu prea agreeaza prezenta garzilor de corp.

Asa ca membrii garzilor sale de corp aveau ca alternativa la inchirirerea unei salupe, banala imprumutare a unei barci cu vasle de la salvamarii din Neptun. Cat si cum s-ar fi putut tine dupa salupa lui Traian Basescu, avand in vedere ca este stapan pe timona, este lesne de imaginat.

In orice imprejurare, pe teritoriul Romaniei mai ales, SPP este obligat de lege sa-i asigure securitatea sefului statului indiferent de loc si de mijlocul de locomotie. Conform declaratiilor oferite de purtatorul de cuvant al SPP, capitanul Bogdan Onea, pentru Cotidianul, „ambarcatiunea este necesara asigurarii securitatii perimetrului obiectivelor pe care Serviciul le are in paza, la Neptun sau in oricare alta locatie unde se afla prezent un demnitar“.

Cotidianul