Romania a fost lovita de o criza a medicamentelor fara precedent. Practic, in acest moment, niciun distribuitor nu mai livreaza farmaciilor medicamente din programele nationale, lasand peste un milion de bolnavi fara tratamente.

Este vorba despre bolnavii de cancer, diabeticii, bolnavii de SIDA si de transplantati, care nu mai au de unde sa-si procure tratamentele. Bolnavii nu au iesit inca in strada pentru ca multi dintre ei s-au aprovizionat de la farmacii in primele zile ale lunii. Insa primele semne ale crizei au inceput deja sa apara.

Sambata, 19 iulie, medicul-sef al sectiei oncologie a Spitalului Municipal Ploiesti, Daniela Smeanu, anunta ca bolnavii de cancer au ramas fara citostatice, peste 40 de pacienti fiind trimisi acasa.

Desi a fost supusa la numeroase presiuni atat din partea conducerii spitalului, cat si a Autoritatii de Sanatate Publica judetene, medicul-sef continua sa sustina ca in spital nu au existat suficiente citostatice si ca tratamentul aplicat bolnavilor de cancer a fost incomplet. Totodata, de saptamana trecuta, mai mult de jumatate din farmaciile din tara au avertizat ca au ramas fara medicamentele pentru bolnavii cronici. Blocajul in sistem a avut drept cauza atat reducerea adaosurilor la distribuitori, cat si erorile de pe listele de medicamente ce trebuie eliberate de farmacii.

Astfel, conform Mediafax, reprezentantii companiei PharmEC, care furnizeaza software pentru farmacii, au anuntat ca doar 2.000 dintre unitatile care folosesc serviciile firmei functioneaza normal. In acest timp, ministrul Nicolaescu anunta controale in stanga si in dreapta si gaseste vinovati peste tot, numai in ograda sa nu. Astfel, demnitarul a atentionat Casa Nationala si Casele Judetene de Asigurari de Sanatate ca au o politica proprie, apreciind ca este nevoie de o revizuire a activitatii „prea birocratice” a acestor institutii.

Gandul