În dosarul trimis Tribunalului Bucureşti, Colegiul susţine că episcopul Dunării de Jos avea trei nume conspirative sub care a fost “util” Securităţii timp de zece ani şi că, în schimbul informaţiilor culese, ar fi primit bani.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii susţine că episcopul Dunării de Jos, Casian, a fost "util" Securităţii timp de 10 ani şi cere Tribunalului Bucureşti să constate existenţa calităţii de colaborator a lui Casian Crăciun, instanţa fixând pe 22 septembrie primul termen de judecată, informează NewsIn.

Casian Crăciun "a fost recrutat ca informator ca urmare a propunerii Departamentului Cultelor ca acesta să fie trimis la studii în străinătate, fiind folosit pentru încadrarea informativă a diverselor medii din cadrul emigraţiei româneşti", se arată în nota de constatare emisă de Direcţia Investigaţii a CNSAS.

De asemenea, CNSAS arată, în acţiunea depusă la Tribunalul Bucureşti, citând din dosare ale Serviciului de Informaţii Externe (SIE), că episcopul a preluat următoarele nume conspirative de colaborare: "Crin" (1981-1985), "Casius" (1985-1991), "Casio" (1988), cu precizarea că "domnul Crăciun a dorit păstrarea conspirativităţii asupra legăturii sale cu organele noastre (n.r.- organele SIE)".

Colegiul precizează că episcopul a fost "util" Securităţii timp de zece ani, în perioada 1981-1991. Rezultatele colaborării lui Casian Crăciun cu Securitatea au fost apreciate, mai susţin reprezentanţii CNSAS, precizând că episcopul a fost recompensat cu diferite sume de bani. "Sursa a manifestat interes în realizarea sarcinilor încredinţate, creându-şi importante relaţii în mediul autohton şi al emigraţiei române din Franţa şi R.F. Germania".

Deşi nu s-au identificat documente care să arate faptul că episcopul a transmis informaţii către securitate, din conţinutul rapoartelor întocmite de către ofiţerii de legătură reiese că ar fi desfăşurat activitate în acest sens, susţin reprezentanţii CNSAS. Pentru exemplificare, CNSAS precizează că episcopul "a furnizat unele date cu privire la vizitatorii străini din cadrul Episcopiei, despre cadrele bisericeşti propuse să se deplaseze în exterior, relaţiile acestora în străinătate".

De asemenea, Casian Crăciun ar fi fost instruit de către ofiţerii de securitate, potrivit CNSAS, pentru a obţine informaţii despre "Asociaţia foştilor deţinuţi politici", despre poziţia şi cercurile emigraţiei referitoare la REX (Regele Mihai I), despre "aşa-zisa Uniune a românilor liberi". CNSAS mai susţine că episcopul trebuia să afle informaţii despre colaboratorii externi ai postului de radio "Europa Liberă" şi despre lectorii români aflaţi în Franţa, care au refuzat să se întoarcă în ţară.

Totodată, în acţiune se arată faptul că "domnul Crăciun a manifestat interes pentru acest tip de activitate". CNSAS susţine că episcopul a obţinut date cât mai complete despre "Rătăcitul" - "fost coleg cu sursa", pe care l-a influenţat să nu desfăşoare "activităţi ostile". De asemenea, Casian Crăciun ar fi contactat toţi preoţii şi teologii români din R.F. Germania, pentru a obţine date despre situaţia lor şi pentru a verifica dacă Dumitreasa Calciu (n.r. - preot ortodox, disident şi luptător pentru drepturile omului român, care a făcut peste 21 de ani de închisoare sub regimul comunist; a fost exilat din România în 1985 şi s-a stabilit în SUA) va veni în R.F. Germania, mai susţine CNSAS.

Cotdianul