Rulete occidentale, topless si valuta erau ceva obisnuit pentru litoralul romanesc din 1970. Zece ani mai tarziu, pe plaja patrulau granicerii, iar la cearsaf se servea conserva cu stavrid.

Dupa modelul „strainul nostru, stapanul nostru“, natiile pamantului care ne incercau plaja beneficiau, in anii ’70, de cele mai bune servicii. In 1968, in Mamaia, erau cazati doar 131 de romani. Restul erau straini. Rulete occidentale, topless, baruri de noapte cu program artistic precum al marilor capitale din vest si multa valuta erau „ingrediente“ obisnuite pe litoralul romanesc.

In anii ‘80, plaja devenise fasie de granita pe care patrulau granicerii, iar in statiuni se practica gerontoturismul. Autocare intregi cu „faraoni“ (cum ii numeste Toni Grecu) din Germania trageau in fata hotelurilor din Neptun si din Eforie. In urma unei ordonante a CC al PCR, toate localurile au fost obligate sa traga obloanele la ora 21.00.

Viata de noapte a tineretului a existat si atunci, in Costinesti, dar se desfasura... in liniste. Toni Grecu, Horia Moculescu si Viorel Paunescu ne zugravesc tabloul litoralului in Epoca de Aur.

Integral in Cotidianul