Vizita oficiala in Republica Serbia de vineri a presedintelui Traian Basescu a reprezentat ocazia primei aparitii publice a omolgului sau de la Belgrad, Boris Tadici, dupa arestarea si predarea catre TPI a fostului lider politic al sarbilor bosniaci Radovan Karadjici.

La aproape 200 de kilometri sud-vest de Belgrad, la Tara/ Perucac, presedintele Republicii Serbia, Boris Tadici, a aparut pentru pentru prima oara in public, departe de violentele care au devastat capitala de pe raul Sava si care stau sa izbucneasca la cel mai mic semn. Starea de tensiune a mers paralel cu acuzatiile aduse de opozitia radicala sarba la adresa regimului presedintelui Boris Tadici ca l-au predat/tradat catre Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie pe fostul lider politic al sarbilor bosniaci Radovan Karadjici, acuzat de crime de razboi.

Ocazia i-a fost oferita lui Boris Tadici de intrevederea pe care a avut-o vineri cu presedintele Traian Basescu.

Sau, dupa cum i s-a adresat el, cu “draga prietene Traiane”. Sefii de stat roman si sarb au participat la Scoala Prieteniei si la Seminarul Multietnic “Zilele Prieteniei - 2008”, un festival pentru copii apartinand nationalitatilor principale din Republica Serbia.

In miezul zilei, insotiti de consoartele lor, Tatiana Tadici si Maria Basescu, cei doi sefi de stat - afisand o atitudine degajata, imbracati in culori deschise, de vara, cu camasi, dar fara cravate - au urcat intr-un sat din varful munteleui, la granita cu Bosnia-Hertegovina, unde, pe platoul rezervatiei nationale Tara, au participat la manifestarile organizate de organizatia neguvernamentala “Nasa Serbja/ Serbia Noastra”, care a inclus si “Ziua comunitatii romane”.

Integral in Cotidianul