Sorin Antohi revine pe scena culturala cu o noua impostura: participa la evenimente dandu-se drept director a doua institute fictive, „Arbor Mundi. Institutul pentru Studii Avansate de Umanism Intercultural“ din Bochum, Germania, si „Research Institute Orbis Tertius“ din Bucuresti. Antohi a fost deconspirat drept colaborator al Securitatii in 2006 si, la putin timp dupa aceasta revelatie, s-a dovedit si ca isi asuma un titlu de doctor in istorie al Universitatii din Iasi, pe care nu il detinea. In urma acestor dezvaluiri, el a pierdut postul de sef al catedrei de istorie de la Central European University din Budapesta.

Transferuri academice, culturale si ideologice“, pe care a si condus-o alaturi de romanistul Klaus Bochmann si de istoricul Jörn Rüsen, organizata si finantata de Institutul Cultural Roman (ICR) „Titu Maiorescu“ din Berlin. Anuntul acestui eveniment a starnit reactii vehemente din partea mai multor scriitori si intelectuali romani emigrati in Germania, revoltati de trecutul de informator al lui Antohi si al germanistului Andrei Corbea-Hoisie, participant cu doua prelegeri in cadrul Academiei de Vara de la Berlin. Printre protestatari s-au numarat Herta Muller, Richard Wagner, Carmen-Francesca Banciu, Rodica Binder, Kathrin Lauer si scriitorul, traducatorul si directorul Literaturhaus, Ernest Wichner.

Sorin Antohi a participat la evenimentul pus la punct de ICR Berlin in calitate de director al „Arbor Mundi. Institute for Advanced Study in Intercultural Humanism“ din Bochum. Insa acesta nu apare nicaieri mentionat pe site-ul Universitatii din Bochum, secretara acesteia declarand pentru Cotidianul ca nu a auzit niciodata de numele „Sorin Antohi“.

La Kulturwissenschaftliches Institut (Institutul pentru stiinte culturale, unde preda profesorul Jörn Rüsen) din cadrul aceleiasi universitati, o alta secretara neaga ca ar cunoaste numele istoricului roman. Mai mult, „Arbor Mundi“ nu figureaza nici macar in cartea de telefon a orasului Bochum. In plus, in scrisoarea deschisa pe care Ernest Wichner i-a adresat-o lui H-R. Patapievici in publicatia „Frankfurter Rundschau“, pe 29 iulie, scriitorul de origine romana sustine ca „acest institut nu exista, or, eu, unul, n-am putut afla de la cercetatorii in drept nici o dovada pentru existenta acestui institut“.

Pe de alta parte, Adriana Popescu, directoarea Institutului Cultural Roman „Titu Maiorescu“ din Berlin, a declarat pentru Cotidianul ca, „din cate am fost informati de Sorin Antohi insusi, «Arbor Mundi» este un institut privat de cercetari, recent infiintat, cu sediul in orasul Bochum, Germania, prof. dr. Jörn Rüsen avand functia de presedinte al acestui institut“.

Din partea „Research Institute Orbis Tertius“ din Bucuresti, Sorin Antohi a participat la seminarul „Cultura locala. Vector al dezvoltarii comunitatilor din Romania“, care a avut loc la Alba-Iulia in perioada 11-13 iulie. Insa aceasta institutie nu figureaza in registrul dedicat organizatiilor nonguvernamentale al Ministerului Justitiei. Nu detine nici sediu si nici un site. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat pentru Cotidianul ca nu a auzit niciodata de acest institut.

Surse din anturajul lui Antohi au explicat ca „Research Institute Orbis Tertius“ consta in Antohi insusi si un grup de studenti de-ai sai. Insa acelasi institut se va numara in aceasta toamna printre organizatorii Conferintei internationale „Modernism si antimodernism“, gazduita de Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti. Coordonatorii ei vor fi Sorin Antohi, Roger Griffin si Marius Turda. La eveniment va participa si istoricul Jörn Rüsen. In pofida numeroaselor noastre insistente, Sorin Antohi nu a putut fi contactat pentru a da lamuriri referitor la afilierea lui la cele doua institute.

Cotidianul