Ministri, oameni politici, primari si oameni de afaceri controversati au reusit sa prinda ultima transa a titlurilor de doctor acordate pe sest de Ministerul Educatiei (MECT). Printre cele peste 2700 de dosare confirmate in prima jumatate a acestui an se numara cel al ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cel al fostului prefect al Capitalei, Mioara Mantale, precum si ale altor nume celebre din politica, cum ar fi vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu si fosta peremista, trecuta in barca social-democrata, Lia Olguta Vasilescu.

Desi se afla pe baricade diferite intr-ale politicii, liberalul Nicolaescu si PSD-istul Diaconescu au obtinut concomitent titlul de doctor la aceeasi institutie - Academia de Studii Economice, dar in domenii diferite: contabilitate, respectiv drept. Fosta karatista Lia Olguta Vasilescu, care a condus intre 2005 si 2008 Comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor, a fost confirmata cu titlul de doctor in sociologie la Universitatea din Bucuresti, in timp ce subprefectul capitalei Mioara Mantale a primit mult ravnitul titlu prin intermediul Academiei de Politie.

Un caz interesant este cel al Universitatii din Petrosani, ce i-a uns atat pe primarul municipiului, Tiberiu Iacob-Ridzi, sotul eurodeputatei PD-L Monica Iacob-Ridzi, cat si pe controversatul om de afaceri Ilie Balanescu, fostul director general al Companiei Nationale a Huilei (CNH). De numele acestuia se leaga un intreg scandal ce priveste incheierea mai multor contracte intre CNH si diverse firme apartinand unor oameni „de-ai casei”.

Ministerul Educatiei promite ca va face intreg procesul transparent

Universitatile romanesti au produs in ultimii 8 ani peste 19000 de doctori. Fiecare noua transa a inclus persoane care au iesit in evidenta nu atat prin prestigiul academic cat prin afacerile pe care le conduceau sau functia politica pe care o detineau.

In 2007, ziarul Gandul prezenta cazul „Regelui asfaltului”, Costel Casuneanu, care a devenit doctor al Academiei de Politie alaturi de chestorul Marian Tutilescu, si pe cel al Mariei Beuran, sotia fostului ministru al Sanatatii Mircea Beuran, care a primit respectiva distinctie la numai 4 ani dupa ce aceeasi universitate care i-a acordat-o o ancheta pentru un caz de plagiat.

Gandul