Efectele incalzirii globale le pot aduce beneficii substantiale taranilor romani, mai ales celor din Dobrogea, Muntenia, Oltenia si Banat. Daca pana mai ieri cultivau porumb, grau, mere, prune sau pepeni, in viitorul apropiat satenii din sudul Romaniei au toate sansele sa umple ogoarele cu plantatii de banane, migdale, smochine, curmale, kiwi si pau-pau. Acestea sunt fructele exotice care pot fi cultivate in tara noastra, datorita climei temperat continentale, excesive ce se face tot mai simtita la noi.

Asta inseamna un numar tot mai mare de zile caniculare in timpul verii. Dar nu numai schimbarea climei face ca Romania sa poata deveni producator de fructe exotice.

Specialistii de la Universitatea Agronomica din Bucuresti au demarat, cu 13 ani in urma, un ambitios program de aclimatizare a unor plante exotice. Proiectul este azi incununat de succes, dupa cum se poate vedea pe plantatia din cadrul acestei institutii academice. Fara modificari genetice, ci numai prin selectie naturala, inginerii romani au reusit sa scoata deja primele "recolte" de banane, kiwi, curmale si pau-pau. Un soi de exceptie este kiwi, un fruct mic cat un bob de strugure, foarte apreciat pe plan mondial.

Planta poate rezista in Romania, in timpul iernii, pana la o temperatura de minus 40 de grade. La randul sau, banana nordului, originara din SUA, e mai mare decat "suratele" sale pe care le cumparam acum din magazine. Cei care doresc sa infiinteze culturi de plante exotice se pot adresa Universitatii Agronomice, pentru material saditor, dar si pentru informatii despre cultivarea acestor soiuri.

Te simti undeva pe Malul Mediteranei, inspiri aerul care pare sa aiba ceva special. Trebuie sa-i ghicesti adierea, inchizi ochii si te joci de-a calatoriile peste mari si tari. Cine stie, poate ai ajuns in China, poate in Siria, in Japonia sau in America! si toate acestea se intampla pentru ca esti inconjurat de banane americane, curmale chinezesti, kiwi neozeelandeze si piersici japoneze. E clar, ti-ai pierdut de tot busola! Bananele americane sunt, la coacere, mult mai mari decat cele pe care le gasim in mod normal in magazine. Sunt si doua specii de kiwi, dintre care una normala, cat un cartof, dar si alta cu fructe mici, ca strugurii, crescand in ciorchine.

Romania Libera