Se inmultesc casatoriile de convenienta intre spanioli si romance! Motivul: mariajul cu un cetatean iberic asigura rapid obtinerea dreptului la munca. Pentru o casatorie de forma, romancele platesc „sotului de imprumut" pana la 12.000 de euro. Viitorii miri trebuie mai intai sa treaca de testul intrebarilor indiscrete ale unui judecator, inclusiv despre viata lor intima. Exista destule cazuri de cereri respinse de judecator.

Tot mai multi imigranti din Spania apeleaza la casatoriile de convenienta pentru a obtine drept de munca

In cazul casatoriei unui cetatean spaniol cu o persoana de alta cetatenie, mirii sunt testati de un judecator, care verifica daca intentia de a forma o familie este reala.

Ministerul de Justitie spaniol a semnalat recent o situatie care tinde sa se transforme intr-un fenomen.

Casatoriile de convenienta sau casatoriile "in alb" intre un cetatean spaniol si unul strain sunt din ce in ce mai frecvente, in primele luni ale anului fiind detectate mai mult de 500 de asemenea delicte.

Politia spaniola a retinut in ultimele luni mai mult de 200 de intermediari de contracte matrimoniale. Conform datelor politiei, pretul unei casatorii de forma este intre 5.000 si 12.000 de euro.

„Am reusit sa-i pacalesc"

Pentru a preveni astfel de situatii, in cazul casatoriilor mixte este obligatoriu un interviu cu un judecator. Cei doi viitori soti trebuie sa demonstreze ca se cunosc suficient de bine si ca intentia de a forma o familie nu ascunde un interes.

„Eu am reusit sa-i pacalesc, aveam lectia invatata", spune Mariana (36 de ani) care s-a casatorit de convenienta acum opt luni. In schimbul a 5.000 de euro, romanca a obtinut in acest mod permisul de lucru si dreptul de a solicita cetatenia spaniola la un an dupa casatorie.

Mariana a venit in Spania in urma cu cinci ani si, in primii patru, toate incercarile sale de a obtine dreptul de lucru au esuat. „Sunt asistenta medicala si voiam sa lucrez in domeniul meu. Am asteptat intrarea in UE, dar problema permisului de munca a ramas tot nerezolvata.

Adevarul