Peste 200 de deputati au inregistrat in perioada 5 februarie-14 mai 2008 peste 1.500 de absente la sedintele de plen si in comisiile permanente. Cu exceptia a doi deputati care au 10 „nemotivate“, in rest toate celelalte absente au fost „rezolvate“.

In sesiunea de primavara, deputatii au beneficiat de doua vacante: intre 21 martie si 7 aprilie s-a dat liber pentru pregatirile si desfasurarea Summitului NATO, iar intre 14 mai si 16 iunie, alesii si-au luat vacanta „electorala“. In scripte, in aceste perioade, deputatii si-au desfasurat activitatea doar in circumscriptiile de unde provin. Din aceasta cauza, intre 5 februarie si 14 mai 2008 au avut loc doar 24 de sedinte de plen. Conform documentelor oficiale - listele de inregistrare a prezentei -, un numar de 194 de deputati au totalizat 713 absente.

In realitate, numarul absentelor este mult mai mare, deoarece, se stie, in foarte multe situatii, unii deputati, din exces de colegialitate, semneaza condica si pentru unul sau doi dintre colegii absenti.

Din cele observate la fata locului, de regula, cam la fiecare sedinta de plen sunt semnati fictiv intre 10 si 20 de deputati.

In sedintele din comisiile de specialitate, tot in aceasta perioada s-au inregistrat 801 absente. Aici nu au fost contabilizate absentele din plen si din comisii ale ministrilor.

Pe parcursul anului 2007, absolut toate cele 1.521 de absente apareau ca fiind motivate. Situatia este identica si in sesiunea din aceasta primavara, in ceea ce priveste cele peste 1.500 de absente. Cu doua exceptii. Independentul Liviu Nistoran apare cu sapte absente nemotivate, iar liberalul Horatiu Buzatu cu trei.

Sistemul de motivare a absentelor este simplu: deputatul care inregistreaza absente vine cu o cerere la liderul de grup parlamentar (in care spune fie ca a fost bolnav, fie ca a avut activitate in teritoriu, fie ca a participat la o actiune de natura social-economica sau la o activitate externa a Camerei - n.a.) si acesta ii motiveaza absentele.

„Ne bazam pe buna credinta a colegilor nostri. Si oricum, nu putem face politie sa verificam daca acela care ne-a adus cererea de motivare a stat bolnav la pat sau daca a fost sau nu la nu stiu ce actiune in teritoriu sau la vreun minister“, ne-a declarat Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL. Explicatii similare am primit si de la ceilalti lideri de grup parlamentar. Este adevarat, o parte dintre cele 1.504 absente care apar ca motivate au fost justificate prin deplasari la sesiuni APCE sau la alte actiuni externe oficiale.

Cotidianul