Inundatii in Romania. Nasol? Nu, doar banal si, pe alocuri, in afara jurnalelor TV, chiar plictisitor. Pai, ce e nou in asta? Ce, nu sint inundatii in fiecare an? Ba da, sint. Ce, nu ne iau inundatiile pe nepregatite in fiecare an? Ba da, bifam si asta, obiectiv indeplinit. Ceea ce este intr-adevar surprinzator e faptul ca cei care ar trebui sa ne scoata din buda, caci pentru asta ii platim, se fac ca ploua.

De exemplu, Ministerul Transporturilor. Pastreaza in depozite, pline de paianjeni, cinci malaxoare pe care Guvernul chinez le-a donat, in 2004, poporului frate din Romania, ca sa se apere cu ele de inundatii. De patru ani, utilajele stau pe inventar, asteptind ca niste destepti sa le distribuie celor care au nevoie de ele. Malaxoarele au ajuns in proprietatea Transporturilor in urma vizitei ministrului Miron Mitrea in China.

La acel moment, chinezii s-au oferit sa ne sprijine, printre altele, in constructia de drumuri. Pina la drumuri, insa, ne maninca apele, asa ca ne-au donat niste arme care sa ne foloseasca in lupta cu inundatiile: cele cinci malaxoare numai bune de utilizat in constructia de diguri.

Pentru cititorii nostri care nu construiesc diguri in fiecare zi, o sa explicam ca ele se construiesc din pamint, intarit cu o pasta de ciment, astfel incit sa nu se imprastie in toate directiile la prima viitura. Intr-adevar, ati ghicit, pasta de ciment urma sa provina chiar din utilajele donate de chinezi.

Ca sa vezi insa, ele s-au impotmolit cit ai zice „China“. Dar nu pe teren, ci la Directia Generala Economica si Buget a Ministerului Transporturilor. Odata sosite in tara, betonierele au fost lasate sa zaca in vama Portului Constanta. Oamenii de la Transporturi le-au luat de acolo abia dupa somatia vamii, care a obligat ministerul sa plateasca penalitati pentru neridicarea marfurilor. Din vama, baietii de la minister le-au luat si le-au mutat intr-o dana a portului, unde zac de patru ani.

Academia Catavencu