Dupa trei luni de la intrarea in vigoare a sistemului, 900.000 din 4 milioane de romani au conturile de colectare a contributiilor goale

Numai comisioanele platite brokerilor pentru atragerea celor cu conturi goale se ridica la 40 de milioane de euro

Pensiile private scot la iveala haosul de la Casa Nationala de Pensii. Batranii se plang de ani de zile ca stau cu lunile pe la cozi, fara nici o speranta, li se pierd dosarele si sunt repeziti cand reclama. Din martie, insa, de cand a intrat in „functiune” sistemul privat de pensii, balamucul se poate „contabiliza”: aproape un sfert dintre romanii care au aderat la un fond au conturile goale. Mai exact, in prima luna (martie) au fost 961.355 de conturi goale, in aprilie – 876.716, iar in mai – 895.122. Exista doua posibile explicatii: ori cateva sute de mii de oameni au fost „aderati” la un fond de pensii desi nu aveau serviciu, ori declaratiile pe baza carora ar fi trebuit sa le fie virati bani in cont s-au ratacit. Reamintim ca pentru a vira 2% din salariul unui angajat in contul acestuia deschis la un fond de pensii private obligatorii, angajatorul trebuie sa depuna lunar la Casa Nationala de Pensii o declaratie si apoi sa vireze banii la ANAF. Daca a depus banii, dar nu si declaratia, banii vor zace in trezorerie pe termen nelimitat.

Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, exclude prima varianta. „Au intrat in sistemul de pensii private numai tinerii pana in 35 de ani care avusesera un job cu cel mult un an inainte de inceperea campaniei de aderare si, bineinteles, salariatii intre 35 si 45 de ani care au dorit sa intre in acest sistem. Or, in decurs de un an nu au fost 900.000 de concedieri sau demisii. Este o cifra care ar ar fi influentat Statistica, or numarul total de salariati a ramas aproape constant”. A doua varianta pare mai plauzibila, mai ales ca in prima luna de strangere a cotizatiilor, Mariana Campeanu, presedinta Casei Nationale de Pensii, lasase sa se inteleaga ca cele 900.000 de conturi goale s-ar fi datorat angajatorilor care n-au depus la timp declaratiile in numele angajatilor. Campeanu daduse atunci si o lista de angajatori neseriosi, printre care firme cu prestigiu.

Integral in Gandul