Legea malpraxisului, introdusa acum trei ani in pachetul de legi asa-numite „ale reformei“, este considerata de specialisti drept foarte complicata si greu de aplicat. Nici un pacient nu a primit daune in baza acestei legi, care s-a dovedit astfel inutila. Beneficiarii sunt firmele de asigurari, care incaseaza bani de la medici si de la spitale pentru polite, dar nu platesc victimelor. Intr-un singur caz s-a ajuns la o decizie a instantei. Daca aceasta hotarare ar ramane definitiva, medicul Naum Ciomu va plati daunele de o jumatate de milion de euro, in solidar cu spitalul.

Ciomu nu are mari bunuri, dupa un proces de divort, iar ca sa plateasca din salariu, ar trebui sa mai traiasca inca o suta de ani. Proiectul de modificare a legii, introdus recent in dezbatere publica, va complica si mai mult traseul unui pacient care acuza o culpa medicala.

Romania, tara «barbara»

Legislatia romaneasca in materie de malpraxis – deopotriva penala si civila - este depasita, invechita si neeuropeana. Profesorul Mircea Dutu, specialist in drept, sustine ca accentul este inca pus pe aplicarea de sanctiuni penale, prin aplicarea Codului Penal din 1969, care se refera generic la vatamarea corporala din culpa. Ceea ce a determinat calificarea Romaniei de catre organisme internationale de profil ca o „tara barbara“. Or, intr-un domeniu atat de sensibil este greu sa stabilesti intotdeauna „vinovatii penal“, principala problema ramanand aceea a repararii prejudiciului.

Integral in Gardianul