Romanii care au revenit in tara, in concediu, s-au apucat de cumparaturi, de nunti, de construit, de plombat masele. Punctele de trecere a frontierei au fost luate cu asalt si in weekendul care a trecut. In comparatie cu un sfarsit de saptamana din extrasezon, traficul de persoane, atat romani, dar si straini, la intrarea in tara s-a mentinut la cote ridicate. Incepand din noaptea de vineri spre sambata pana duminica, aproape 193.000 de persoane au intrat in Romania, mai ales pe la granitele cu Ungaria si Bulgaria.

Potrivit Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, motivatia principala a acestei cresteri este numarul mare de straini care vin in Romania in aceasta perioada in vacanta, dar mai ales al romanilor stabiliti in strainatate, care se intorc acasa pentru a-si petrece concediile de odihna. Dupa luni bune de tras pe piata muncii din Italia sau Spania, romanii se intorc acasa si fac nunti, chefuri, case, isi repara dantura sau isi etaleaza masinile „ultimul racnet“.

Vad bun pentru vanzatorii ambulanti

Cresterea traficului la frontiera e de bun augur pentru comerciantii ambulanti de produse de artizanat, care-i asalteaza pe euronavesti inca de la intrarea in tara. Romanii se intorc acasa cu bani buni, iar targovetii profita din plin de asta. DN 7, dinspre Punctul de trecere a frontierei Nadlac, e prima oprire, iar comerciantii si-au mutat aici bogata oferta. In plus, pe soseaua de centura a Aradului, unde sunt doua bariere care se ridica abia dupa minute bune de asteptare, cozile de masini se intind pe mai multi kilometri in fiecare zi. Si unde e coada de masini, acolo sunt si vanzatorii ambulanti.

Ca sa-si mai ocupe timpul pe care-l petrec la coada, soferii sunt ofertati sa cumpere de toate, de la asa-zise obiecte de artizanat pana la cutii de table, jocuri de sah sau prosoape de plaja. Un butoias din lemn pentru vin sau tuica ori o vaza costa 15 lei. Pentru ca au auzit ca aici e vad bun, comerciantii ambulanti au venit chiar si din Moldova.

Integral in Evenimentul Zilei