Cuprinsi in ultimii ani de o adevarata febra a consumului, turistii romani au devenit adevarati pasionati ai cumparaturilor in marile orase. Din destinatiile topului, doar Milano si Parisul au intrat in atentia pasionatilor de cumparaturi de la noi, restul asteptand sa fie descoperite.

Topul realizat de expedia.co.uk are in vedere, in primul rand, cumparaturile de lux si "maniacii" ultimelor tendinte; nu-i uita totusi nici pe amatorii de chilipiruri.

Romanii sunt printre turistii cei mai insetati de cumparaturi. Ca orice popor care experimenteaza o mica prosperitate, romanii si-au facut deja renume de turisti care, chiar daca au pachet complet la hotel, tot nu se pot abtine sa nu faca niste cumparaturi sau sa incerce cateva restaurante si sa lase un bacsis consistent chelnerilor. Astfel incat, in aceasta frenezie a consumului, bugetul alocat unei excursii se dubleaza: reducerile de la "ei" sunt intotdeauna mai mari ca la "noi", hainele care pot fi gasite "acolo" sunt de obicei mai frumoase decat cele care pot fi gasite "aici" – chiar daca e vorba de aceleasi firme internationalizate. Potentialul de shopping al unora din orasele topului a fost deja bifat de cumparatorii romani, care le-au transformat deja in destinatii de shopping la moda (Milano, in primul rand, apoi Parisul); cele mai multe asteapta inca sa fie descoperite.

1. New York

Fara discutie una din destinatiile de top pentru cumparaturi ale lumii, New York este un adevarat paradis pentru cei care au devenit dependenti de branduri si vor sa le aiba la preturi foarte, foarte mici. Caderea dolarului din ultimii ani a generat o rata foarte buna de schimb, astfel incat se poate afirma fara teama de a gresi ca niciodata nu au fost mai bune vremurile pentru a lua o mare muscatura din acest mare "fruct oprit", mult timp inaccesibil, al cumparaturilor in SUA. Cumparaturile sunt in functie de buzunar: Saks Fifth Avenue e pentru cei cu foarte multi bani – insa la 60 de mile de oras, la Woodbury Outlet se gasesc colectii trecute din firme cum ar fi Calvin Klein, Calina Herrera, la preturi de 50 de dolari.

2. Paris

Oferind de la boutique-uri de designeri celebri pana la magazine boeme cu aer de nobil scapatat, Parisul debordeaza de clasa si rafinament. O dupa amiaza de cumparaturi poate fi urmata de o cina intr-un restaurant de top al Europei, cu vin si mancaruri sofisticate. Cand vine vorba de cumparaturi, Parisul are cu certitudine un "je ne sais quoi" …

Integral in Romania libera.