“Aici stă familie de ţigani” stă scris pe un carton agăţat pe faţada vilei cu numărul 13 de pe strada Braşov, aflată în centrul Timişoarei. Mesajul a fost instalat chiar de familia Căldăraş care a ocupat unul din apartamentele de la ultimul etaj şi era destinat potenţialilor clienţi care ar fi îndrăznit să cumpere în clădirea devenită obiectiv “strategic”.

De-a lungul timpului, mafia imobiliară ţigănească a dus adevărate războaie de stradă pentru a-şi adjudeca vilele din centrul municipiului de pe malurile Begăi. În fiecare vară, grupările rivale se înfruntă pentru câte o clădire.

După ce a primit mai multe sesizări despre modul în care familia de ţigani acţiona, prefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, s-a dus, marţi seară, să viziteze unul dintre apartamente împreună cu proprietarul, pretextând că vrea să cumpere. “Când am ieşit m-au luat la întrebări o cetăţeancă romă şi băiatul ei.

Când le-am spus că vreau să cumpăr, mi-au spus că nu se poate pentru că ei, ţiganii, au o regulă. Într-o casă în care ei cumpără un apartament, numai romii mai pot lua. Ca să mă intimideze mi-au spus că ar fi mai bine pentru mine nici măcar să nu trec pe acolo. M-au ameninţat că mă vor împiedica să cumpăr chiar dacă vor trebui să folosească săbiile. Mai era puţin şi treceau la agresiune fizică.

Le-am spus că sunt prefectul, dar au zis că nu-i interesează şi au continuat cu ameninţările. Cea mai bună dovadă este mesajul rasist pe care l-au afişat pe casă pentru a îndepărta pe cei care ar vrea să cumpere. Am sunat la Poliţie pentru ca lucrurile să nu degenereze”, a declarat prefectul Ovidiu Drăgănescu. Întreaga discuţie a fost înregistrată de prefect pe telefonul mobil. În zonă au sosit, în scurt timp, mai multe echipaje de mascaţi de la DPIR şi poliţişti de la Ordine Publică coordonate de şeful Poliţiei Timiş, comisarul şef Săndel Palade.

Gandul