Doua destine frante din gimnastica romaneasca isi duc Olimpiada pentru viata intr-o clinica din Beijing. EVZ i-a vizitat pe Andreea Chelaru, fosta gimnasta, si pe Toma Pradatu, fost secretar al FRG, ambii paralizati. Toma si Andreea sunt in China pentru ca fundatia lui Gigi Becali i-a ajutat. Interventia chirurgicala si spitalizarea la clinica din Beijing costa peste 14.000 de euro. Andreea are banii de la Becali si de la Loteria Romana (jumatate-jumatate). Lui Toma i-a donat Becali suma necesara. „Le multumim din inima, fara ei nu am fi putut veni...“, spun, cu vocile lor greu incercate, Toma si Andreea.

Duminica, 17 august 2008, seara. Sandra Izbasa aterizeaza perfect pe covorul fermecat din National Indoor Stadium. Aur la sol. Gimnastica romaneasca naste inca zeite. 28.000 de maini se impreuneaza frenetic. Sunetul ascutit al aplauzelor pluteste in cea mai mare sala de gimnastica din inima Chinei.

Daca am fi intr-un film de Oscar, cu eroi scaldati in lumina reflectoarelor si cu oameni striviti sub destin in umbra, camera s-ar muta in salonul 10 de la etajul 2 din Xishan Institute for Neuroregeneration and Functional Recovery. Unde doua palme se apropie greu. Liniste, aplauda Andreea Chelaru! Fosta gimnasta. Paralizata din 1999. Isi mai poate misca doar mainile. Degetele nu. Isi roteste greu capul si clipeste des din ochii ei mari, groaznic de albastri si de frumosi. Nu e un film. Drama tinerei de 23 de ani e reala.

Saritura in infern

Era toamna cand i s-a intamplat. Andreea inchide ochii ei mari, groaznic de albastri si de frumosi. Isi aduce aminte usor (ce cuvant nepotrivit!). A revazut secventa asta de milioane de ori. E iar in Sala Liceului Sportiv „Nadia Comaneci“ din Onesti, se pregateste de o saritura, o saritura de antrenament. „Am batut pe trambulina, am impins in cal, dar in aer m-am oprit. A fost asa, un fel de «razgandeala», a fost ca un blocaj, un moment de neatentie, nu stiu... Am cazut in cap si nu mai m-am putut misca“.

Integral in Evenimentul Zilei