Anul electoral 2008 abunda de promisiuni indraznete. Proiectul Universitatea Viitorului, finalizarea canalului Dunare-Bucuresti, noi magistrale de metrou, opt stadioane UEFA, 1.000 km de autostrada.

Campion la inaltat zmeie electorale: Guvernul Tariceanu, culmea, chiar pe final de mandat

26 Aug 2008Campion la inaltat zmeie electorale: Guvernul Tariceanu, culmea, chiar pe final de mandat

Construcţia unui campus universitar lângă Bucureşti, în valoare de două miliarde de euro, şi ridicarea altor câteva în marile centre universitare din ţară - aceasta este doar una dintre cele mai recente promisiuni îndrăzneţe ale guvernului Tăriceanu pentru alegerile din toamnă.

La propunerea ministrului educaţiei, Cristian Adomniţei, Executivul a aprobat săptămâna trecută constituirea unei comisii interministeriale care să analizeze posibilitatea demarării unor asemenea proiecte. Pentru Capitală există deja o schiţă a unui „oraş universitar“ cu o suprafaţă de 600 de hectare şi cu o capacitate de găzduire de 100.000 de studenţi, care ar putea fi amplasat la 10-15 km de oraş.

Proiectul Universitatea Viitorului ar putea astfel să fie finalizat în 6-10 ani.

Nu a fost singurul punct vizionar pe agenda de săptămâna trecută a Executivului. Acesta a mai aprobat construirea unui nou aeroport în sudul Bucureştiului, surse din Ministerul Transporturilor oferind trei posibile zone ce au fost vehiculate de-a lungul timpului: Adunaţii Copăceni, Comana şi Jilava. Potrivit experţilor, construcţia ar urma să dureze circa 10 ani, Ministerul Transporturilor urmând să realizeze în prealabil un studiu de fezabilitate în acest sens.

Tot o idee revoluţionară şi de durată venea din partea aceluiaşi Minister al Transporturilor luna trecută. Atunci, Ludovic Orban a scos de la naftalină proiectul ceauşist al canalului Bucureşti-Dunăre, lucrările urmând să înceapă cel mai devreme peste un an şi jumătate şi vor fi finalizate după patru ani şi jumătate.

Potrivit estimărilor lui Orban, pentru finalizarea lucrărilor ar mai fi nevoie de încă 450 milioane euro. O promisiune de campanie a aceluiaşi ministru vizează metroul: inaugurarea liniei Nicolae Grigorescu – şoseaua de centură în luna septembrie a acestui an, extinderea reţelei până în 2010 în direcţia Laromet şi demararea lucrărilor pentru Magistrala 5, Universitate - Drumul Taberei.

Cu un premier autodesemnat, PSD nu a rămas nici el dator la capitolul promisiuni. În oferta electorală a social-democraţilor şi a aliaţilor lor conservatorii, bebeluşii vor primi în dar 1.000 de creşe şi 1.000 de noi grădiniţe. Din arsenalul electoral social-democrat nu lipsesc nici promisiunile uşor futuriste: construirea a 8 spitale regionale ultramoderne, a 8 stadioane de tip UEFA şi centre olimpice moderne în toate regiunile de dezvoltare, a 1.000 de terenuri, săli de sport şi bazine de înot.

Cotidianul