Magistratii din conducerea principalelor structuri judiciare romanesti au avut venituri salariale de mii de euro pe luna in 2007. Cel mai bine platit magistrat a fost Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie – 6.489 euro lunar.

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat situatia magistratilor care nu si-au depus declaratiile de avere la termen. Initial, din raport reiesea ca sute dintre ei nu au respectat legea, insa, la contestatiile acestora, cifrele vor fi verificate din nou,deoarece contineau erori.

Procurorul general al Romaniei si adjunctii sai sau judecatorii Curtii Constitutionale au salarii mai mici decat liderii altor structuri de varf ale justitiei. Magistratii din conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) sau Departamentului National Anticoruptie (DNA) au fost platiti cu salarii de mii de euro pe luna in 2007. Multi dintre subordonatii lor, insa, nu au fost la fel de nerabdatori sa isi publice declaratiile de avere in termenul impus de lege, reiese dintr-o statistica a CSM.

Cel mai bine platit magistrat de varf din Romania este judecatorul Nicolae Popa, presedintele ICCJ, forul suprem al instantelor de judecata. El a castigat in 2007 un salariu mediu lunar de 6.489 de euro, care include indemnizatiile primite ca membru al CSM si de la Curtea Constitutionala.

Din declaratia de avere a lui Popa reiese ca acesta detine si doua terenuri in Ilfov, doua case de locuit – una in Bucuresti, una la mare, in Vama Veche –, doua autoturisme si patru conturi bancare. Nici ceilalti judecatori din conducerea ICCJ nu au primit salarii de ignorat in 2007: Gabriela Barsan, sefa Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal – 4.497 euro pe luna, Florin Costiniu, seful Sectiei Civile si de Proprietate Intelectuala – 4.485 euro lunar, iar Livia Doina Stanciu, sefa Sectiei Penale – 4.100 euro pe luna.

Un alt lider al justitiei al carui salariu iese din comun este judecatoarea Lidia Barbulescu, presedinta CSM. Ea a castigat in 2007 un salariu lunar mediu de 4.797 de euro si este posesoarea a doua autoturisme achizitionate recent, un BMW si o Skoda Octavia, prin credit bancar. Procurorul Gratiana Isac, vicepresedintele CSM, a avut un salariu mediu lunar de 4.330 euro, in care este inclus si venitul de la Parchetul General, unde a activat inainte de a fi aleasa in functie la CSM.

Un alt membru al CSM cu o avere bine conturata este judecatoarea Florica Bejinaru. Ea a castigat doar 3.724 de euro pe luna in anul 2007, venit calculat combinand indemnizatia de membra a CSM cu cea de judecator. In schimb, detine, impreuna cu sotul ei, un teren, doua apartamente si o casa de locuit, precum si un cont bancar de 58.000 de euro.

Romania Libera