Primarul de Bailesti, locul de origine a lui Nea Marin, vrea sa inregistreze vinul local la Oficiul pentru Inventii si Marci. Vinul pe care l-a facut celebru Nea Marin incinge spiritele la Bailesti, chiar daca mustul de anul asta n-a ajuns inca in butoaie. Primarul localitatii, Costel Pistritu, spune ca „a testat terenul“ la Bucuresti, unde vrea sa depuna saptamana viitoare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) o cerere prin care produsul sa fie inregistrat ca marca si atestat ca „exclusivitate“ a bailestenilor.

Specialistii contactati de EVZ spun ca visele edilului local n-au sorti de izbanda, iar reprezentantii OSIM sustin ca n-au primit nicio solicitare in acest sens.

„Zaibarul este un hibrid, interzis in culturi, si vinul obtinut este interzis la comercializare. Daca tu vrei sa-l bei acasa, e treaba ta“, spune Dan Axente, de la Oficiul National al Denumirilor de Origine (ONDOV). Acesta mai spune ca OSIM stie legislatia si ca nu va accepta sa inregistreze aceasta marca. In plus, zaibarul promis de primar nu se afla nici pe lista marcilor traditionale inaintata Bruxelles-ului.

Bailestenii isi fac socoteli

Motivatia primarului Pistritu este simpla: bailestenii au secretul fabricarii zaibarului de calitate, secret venit din batrani. „Asa cum si in alte parti ale tarii s-a obtinut marca inregistrata pe anumite produse, cred ca si bailestenii au acest drept. “Edilul de la Bailesti mai spune ca multi producatori de vinuri pretind ca sunt experti in a face zaibar, dar nu scot pe piata decat o „facatura“: „Aici, in Bailesti, gasesti adevaratul zaibar. Asa cum ii spunea Amza Pellea, zaibarul este «valuta noastra forte»“. Costel Pistritu asteapta acum raspunsul celor de la OSIM si se gandeste deja la eticheta care va fi elaborata de o comisie de specialitate. „Pentru bailesteni cred ca este un lucru bun. Poate in acest fel vom atrage si un investitor puternic in zona, pentru ca nu ne-ar strica“, se arata entuziasmat primarul Pistritu.

Integral in Evenimentul Zilei