Romania are in acest moment un singur expert autorizat care sa constate autenticitatea unei inregistrari audio, proba folosita din ce in ce mai frecvent in dosarele penale. Cuvantul lui Catalin Grigoras are putere de lege atunci cand spune, de exemplu, ca vocea unui ministru acuzat de coruptie care apare pe o inregistrare apartine intr-adevar acestuia sau daca inregistrarea a fost masluita. Specialistul roman este si seful grupului de experti din acest domeniu din toata Europa si este solicitat frecvent sa-i antreneze pe colegii din UE.

Potrivit unei reviste americane, Grigoras ar fi identificat chiar locul in care a fost realizata o inregistrare a organizatiei Al Qaeda.

Nu are urechile mai lungi ca ale oamenilor obisnuiti si nici nu-ti spune dupa o prima auditie: "Da, dom’le, asta-i vocea lui X". La 39 de ani, expertul criminalist Catalin Grigoras pare un tip banal si, daca nu esti atent, s-ar putea sa nu-l remarci pe strada sau sa-l uiti imediat cum l-ai vazut. Este construit parca pentru a fi spion. Nu trage insa cu urechea la discutiile vecinilor, nu-si toarna colegii de birou si nici nu o face pe James Bond. El este spionul vocilor, unicul din tara care poate spune cu precizie totul despre o banda audio. Iar verdictul sau poate insemna inchisoare sau libertate. Mai ales in ultima perioada, in care rolul interceptarilor telefonice sau din mediul ambiant in dosarele penale este din ce in ce mai mare.

Integral in Romania libera