Subiectele pentru bacalaureat vor fi afisate pe internet si anul viitor, insa numarul variantei extrase pentru examen nu va fi acelasi cu cel al „surorii“ de pe site-ul Ministerului Educatiei. Elevii care vor fi prinsi copiind vor fi eliminati fara sa li se recunoasca vreo proba.

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a finalizat noua metodologie a examenului de Bacalaureat pentru anul 2009 si pe cea care reglementeaza admiterea la liceu. Subiectele pentru Bacul din 2009 vor fi in continuare publicate pe internet, dar au fost schimbate cateva dintre regulile de organizare.

Zvetlana Preoteasa, secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar din cadrul ministerului, recunoaste ca au fost multi cei care au cerut ca subiectele sa nu mai fie facute publice, insa „elevii s-au obisnuit cu aceasta modalitate de evaluare si nu vor sa devina iarasi secrete“. „Si eu, personal, nu am fost de acord niciodata cu subiectele pe net, dar este alta generatie.

Nu mai putem da examene asa cum am dat eu Bacul. Mai mult, daca luam decizia de a le secretiza, am fi fost avizati ca o facem politic, ca ametim elevii cu atatea schimbari. Totusi, sunt in joc 250.000 de elevi de clasa a XII-a“, sustine Zvetlana Preoteasa.

Cat priveste continutul subiectelor, pentru fiecare proba scrisa se vor elabora categorii de itemi. Varianta pentru subiectul fiecarei probe scrise va fi generata prin combinarea categoriilor de itemi. „Categoriile de itemi se posteaza pe site-ul MECT la 1 martie“, precizeaza ministerul in metodologie. „Noutatea consta in numerotarea subiectelor, care va fi diferita. In ziua examenului se vor extrage niste numere care nu vor fi aceleasi cu cele ale subiectelor de pe site. De exemplu, eu extrag la subpunctul 1 varianta numarul 30, care pe site este de fapt 60. Asa elevii nu vor mai gasi repede subiectul si nu vor mai copia din culegerile cu rezolvari“, explica Zvetlana Preoteasa.

Cotidianul