Desi comit fapte pedepsite cu ani grei de puscarie, zeci de infractori periculosi continua sa se bucure de libertate cu acordul magistratilor, fara niciun temei legal.

Tentativa de omor calificat, jaf, talharie, sechestrare de persoane, tortura, santaj, furturi in serie, proxenetism, vatamare corporala grava, distrugere calificata, nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Toate aceste infractiuni - pentru care procedura penala prevede arestarea preventiva, pe motiv ca autorii reprezinta un pericol social odata ce le comit - figureaza in „palmaresul“ multor lideri ai lumii interlope din toata tara, care insa, cu voia judecatorilor, se bucura de libertate.

Articolul 148 din Codul de Procedura Penala prevede, la litera f, ca masura arestarii preventive poate fi luata daca „inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica“.

„Cu alte cuvinte, daca ii poti aplica o amenda pentru tulburarea ordinii publice, e greu de conceput cum poti admite ca o persoana acuzata de tentativa de omor calificat - infractiune pedepsita cu minimum sapte ani si jumatate de inchisoare - nu reprezinta pericol social si poate fi lasata in libertate.

Ma intreb, pe ce lege isi poate baza un magistrat o astfel de decizie. Pentru ca e clar: nu se bazeaza pe Codul Penal romanesc. (...) E frustrant sa lucrezi chiar si ani buni la un caz, sa strangi probe, sa convingi martori sa vina in instanta, sa fii sigur ca-l vei vedea pe infractor dupa gratii si sa te trezesti ca judecatorul decide sa-l puna in libertate pe motive care nu au nicio sustinere legala“, arata unul dintre judiciaristii cu state vechi in politie.

EVZ va prezinta in continuare doar cateva situatii in care deciziile adoptate de magistrati sunt nu doar uluitoare, ci si in contradictie cu legea, dupa cum apreciaza specialistii.

Evenimentul Zilei