Intr-un top al celor 10 cei mai decadenti dictatori ai lumii, intocmit de cotidianul britanic The Times, “presedintele Romaniei”, Nicolae Ceausescu, ocupa locul trei, fiind depasit in materie de opulenta doar de catre liderul nord-coreean Kim Jong-il si presedintele filipinez Ferdinand Marcos.

Liderul de la Phenian s-a remarcat, pentru a ocupa primul loc in clasament, prin gusturi extrem de costisitoare, hobbyuri la fel de scumpe si extravagante. Cheltuieste pe an 65.000 de dolari doar pentru a avea o provizie zdravana de coniac Hennessy VSOP, are o colectie de sute de masini de lux si 17 palate.

Intr-o calalatorie istorica cu trenul pana in Rusia a pus sa-i fie adusi homari vii, in fiecare zi, cu avionul, ca sa nu-i lipseasca confortul cu care este obisnuit. Ferdinand Marcos, in schimb, a avut ca pasiune banii. Pe care i-a dosit, cu miliardele, in conturi aflate in afara tarii. Sotia lui, Imelda, avea ca pasiune tot banii. Ea a cheltuit cu larghete “banii poporului” pe 888 de posete si 1.060 perechi de pantofi, depozitati in palatul prezidential din care cuplul a fost izgonit.

“Medalia de bronz” o primeste Nicolae Ceausescu, zis si “Genius of the Carpathians” (geniul din Carpati, n.r.), ale carui excese au fost remarcate chiar si de catre artistul Salvador Dali, care i-a trimis o telegrama de felicitate pentru extravaganta. S-a remarcat prin sceptrul “regal” pe care il purta in diverse ocazii, si nu prin salariul “oficial” de 3.000 de dolari, scrie The Times. Si-a construit 15 palate, a strans o colectie superba de masini, iahturi, arta si costume facute la comanda si a dat jos “zeci de mii de case pentru a face loc Palatului Parlamentului din Bucuresti, care are 1.100 de camere si 480 de candelabre”.

Gandul