Miercuri, 10 septembrie, oamenii de stiinta vor porni acceleratorul de particule "Large Hadron Collider" (LHC) de la CERN. Acest accelerator aflat intr-un tunel la 100 m sub pamant are lungimea de 27 de km, este format din aproximativ 5.000 de magneti supraconductori raciti pana la temperatura de −271.25C si care va accelera protoni in ambele sensuri ale tunelului (strict vorbind LHC este de fapt o pereche de doi acceleratori concentrici). Energia pana la care are loc acelerarea acestor protoni este de 7 TeV (Tera electroni volti). Spre comparatie energia echivalenta a unui proton este de 1GeV iar a unui electron este de 0.5MeV. Cel mai puternic accelerator din ziua de astazi, Tevatron situat langa Chicago, accelereaza protoni la 1 TeV, scrie Stiinta.info.

Top 10 despre orice este o lucrare scrisa de Russell Ash si contine 600 de liste care cuprind domenii diverse care merg de la muzica, film si sport pana la geografie, sanatate sau cosmos, scrie The Telegraph. Scopul lucrarii este sa treaca in revista toate transformarile care fac din 2009 un an unic in comparatie cu ultimii 20 de ani.

O retea informatica mondiala, compusa din 60.000 de computere va fi pusa in functiune pentru a colecta si analiza datele care vor rezulta in urma activarii acceleratorului de particule de la Geneva, scrie AP. Potrivit oamenilor de stiinta experimentul va fi supravegheat cu ajutorul a 4 detectoare, fiecare dispunand de o rezolutie de 150 milioane de pixeli si avand capacitatea sa inregistreze 600 de instantanee pe secunda. Tehnicienii sustine ca daca ar trebui inmagazinate pe un suport fizic datele colectate ar ocupa 2 milioane de DVD.

Trei cetateni britanici de origine araba au fost gasiti vinovati de pregatirea unor acte teroriste. Procurorii din Marea Britanie sustin ca cei trei intentionau sa realizeze o bomba cu ajutorul apei oxigenate. Explozibilul urma sa fie folosit impotriva aeronavelor apartinand companiilor United Airlines, American Airlines si Air Canada, relateaza AP.

Activitatea constructorului american de avioane Boeing este paralizata de la sfarsitul saptamanii trecute din cauza unei greve a mecanicilor companiei, relateaza Reuters. Miscarile de protest au fost declansate in urma neintelegerilor privind pachetul salarial.

Un tribunal din Franta a chemat in judecata mai multi reprezentanti ai bisercii scientologice, acuzati de fals si inselaciune. In hexagon au fost depuse mai multe plangeri impotriva adeptilor acestui curent religios. Printre ultimele sesizari se numara si cea a unei frantuzoaice care sustine ca a fost inselata cu suma de 17.000 de lire, bani pe care i-a investit in carti de purificat spiritul, scrie The Guardian.