Tanarul artist plastic timisorean Benedek Levente a ales sa reprezinte Romania in expozitia sa “Euromaniac”, folosind un organ genital feminin, preoti facand autostopul sau Casa Poporului pe post de hotel de 3 stele. De asemenea, pe site-ul personal, Levente a postat alte imagini obscene in care apar Iisus si una dintre figurile reprezentative ale legionarilor, Corneliu Zelea Codreanu, facand sex oral. Artistul spune despre expozitie ca este “prima mea impresie despre Romania actuala pornind televizorul”.

Promovarea unor astfel de materiale reprezinta, in opinia specialistilor in drept penal, un cumul de infractiuni, fapte pedepsite de lege. Pentru a fi tras la raspundere trebuie sa existe o plangere prealabila, depusa in atentia autoritatilor in acest sens. Creatia lui Levente poate fi tradusa din punct de vedere juridic ca «ofensa adusa unor insemne», «ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice» si «raspandirea de materiale obscene», toate savarsite intr-un loc public.

Asa-zisul eveniment cultural ii «lasa rece» pe reprezentantii autoritatilor. Contactat telefonic, secretarul de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, Virgil Nitulescu, a declarat, pentru «Gardianul», ca institutia nu se ocupa de astfel de cazuri, iar daca un cetatean doreste sa depuna o plangere, se poate adresa politiei in cazul in care se dovedeste ca s-a incalcat vreo lege. Si mai grav este faptul ca in articolul 12 din Constitutia Romaniei se arata ca harta tarii nu reprezinta un simbol national.

Noul val de artisti romani aleg sa se exprime cat mai liber in arta lor, chiar daca asta inseamna sa foloseasca in reprezentarea tarii organe genitale, preoti facand autostopul si Casa Poporului pe post de hotel de 3 stele. Acestea sunt temele principale ale expozitiei cu vanzare “Euromaniac”, semnata de timisoreanul Benedek Levente, care a avut vernisajul pe 5 septembrie, la Atelier 35 din Bucuresti. Creatia artistica a lui Levente poate fi tradusa din punct de vedere juridic ca «ofensa adusa unor insemne», «ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice» si «raspandirea de materiale obscene», toate savarsite intr-un loc public.

Integral in Gardianul