In plina criza de locuri in unitatile prescolare, Ministerul Educatiei si Cercetarii nu s-a interesat cate gradinite private noi si-ar putea incepe activitatea. Din cele 9.000 de gradinite, 25% nu au aviz de functionare sau au doar aviz provizoriu. Solutia temporara gasita de autoritati la criza locurilor este suplimentarea numarului de copii la grupe, iar criza cadrelor calificate va fi rezolvata, deocamdata, prin extinderea activitatii unor educatoare.

In ziua inceperii anului scolar, un sfert dintre cele circa 9.000 de gradinite autorizate la nivel national nu au aviz de functionare sau au doar unul provizoriu, ne-a declarat seful Serviciului de Relatii Publice din Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Daniel Tomoni. Motivele neavizarii sunt aceleasi ca si in cazul scolilor: lucrari de renovare neterminate, grupuri sanitare insalubre, lipsa apei potabile.

In plus, in mijlocul crizei de locuri in unitatile prescolare, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) nu s-a interesat cate gradinite private si-ar putea incepe activitatea astazi, in afara de cele 403 unitati particulare autorizate.Reprezentantii ministerului nu stiu nici numarul total de copii inscrisi la gradinitele particulare autorizate din tara. "Pentru invatamantul finantat de stat, numarul locurilor in gradinite este de 600.000. Cifra de scolarizare pentru invatamantul prescolar privat este stabilita de fiecare unitate in parte, in functie de capacitate si posibilitati tehnice si educative", ne-a transmis MEdC.

Un reprezentant al ministerului ne-a explicat ca numarul de gradinite noi care-si pot deschide portile incepand cu acest an scolar este cunoscut la nivelul inspectoratelor scolare judetene, care insa nu-l raporteaza la minister "decat la cerere".

Liderii sindicatelor din educatie sunt revoltati de lipsa de interes a ministerului pentru rezolvarea crizei locurilor in gradinite si reclama faptul ca multe unitati particulare nou construite nu-si vor putea desfasura activitatea din cauza lipsei de personal. "Pe cei din MEdC ii intereseaza mai mult sa trimita microbuze unde candideaza ministrul Cristian Adomnitei. Dovada ca nu-i intereseaza ce se intampla o avem chiar aici, in Capitala. In sectorul 3 sunt opt gradinite noi care intra in functiune in acest an, dar inspectoratul scolar trebuia sa angajeze personal care sa faca din timp curatenie in aceste unitati", spune liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Catalin Croitoru.

Romania Libera