„In cativa ani vom fi influenti in institutiile europene"

"Un dosar de maxima importanta consta in ocuparea cat mai rapida a locurilor care ne revin la nivel de lucru, de expertiza, dar si de management in institutiile europene, in Comisie in primul rand. Este greu sa faci loc reprezentantilor din noile tari membre, dar noi suntem foarte atenti, indeosebi la pozitiile de o anumita influenta, unde este indispensabil sa fim reprezentati. Deocamdata la nivel de pornire, avem suficienti conationali care sunt apreciati. Cred ca vor fi foarte influenti in cativa ani".

„Mecanismul de monitorizare poate dura trei ani de la data aderarii"

Credeti ca Romania are sanse sa iasa, in decursul acestui an, din procesul de monitorizare pe justitie?

Noi ne-am asumat exercitiul de cooperare si verificare in momentul aderarii si il desfasuram cu buna-credinta. Asta nu inseamna ca trebuie sa continue la infinit. Trebuie sa ne propunem la un moment dat ca reformele din sistemul judiciar si din domeniul luptei impotriva coruptiei sa fie percepute de partenerii nostri ca fiind ireversibile. Noi consideram ca evaluarile de pana acum, critice fiind, ne apropie totusi pas cu pas de acest obiectiv. Nimeni nu se asteapta ca acest mecanism sa functioneze fara niciun fel de sincopa.

Ce pierdem daca nu ne atingem obiectivul acesta, formulat si de presedinte, si de premier? Ne va scadea credibilitatea, ca partener in Uniunea Europeana, de exemplu?

Nu am sesizat asa ceva. Partenerii nostri nu amesteca domeniile de cooperare. Stiti ca au fost la noi unele preocupari, ca in raportul din vara s-ar fi putut face vorbire despre fondurile europene. Nu s-a ajuns acolo pentru ca mecanismul este destul de clar.

El a fost formulat pentru un interval de pana la trei ani de la aderare. Cam acesta este si obiectivul nostru, un obiectiv rezonabil. Nu poti sa obtii progrese demonstrabile intr-un semestru sau cateva luni.

Deci, cum ramane cu obiectivul incheierii monitorizarii in 2009?

Acest obiectiv este un factor de mobilizare, stimulator si cred ca este foarte bine ca il expunem.

Nu vreau sa va determin sa faceti aprecieri de ordin politic, fiindca statutul dumneavoastra nu va permite. Totusi, cum ati receptat refuzul Parlamentului de a incuviinta urmarirea penala a unor fosti ministri?

Tabloul coruptiei nu este unul alb sau negru, este alcatuit din elemente mai putin faste, dar si din elemente incurajatoare, probe de tratare foarte serioasa a fenomenului.

Asta le spuneti si partenerilor europeni?

Am spus-o si in discutiile purtate cu factorii comunitari. In rest, pot sa confirm ca, in cadrul verificarii si cooperarii angajate cu Romania, institutiile europene, ca si celelalte state membre nu au lasat necercetat niciun episod.

Ati fi avut o viata mai usoara ca ambasador la UE daca in Parlament s-ar fi incuviintat urmarirea penala pentru fostii ministri?

N-as merge asa departe. Nu sunt de parere ca Parlamentul unui stat membru trebuie cenzurat. Desigur, Comisia Europeana a facut despre acest episod evaluarea pe care o cunoasteti. Acest lucru trebuie consemnat, aspectele critice este normal sa figureze in raport, iar noi ni le asumam. Sa vedem cum le putem raspunde.

Adevarul