Agentia Nationala de Integritate a confirmat, ieri, dezvaluirea din ziarul nostru potrivit careia inspectorii institutiei au cerut instantei sa-i confiste medicului Serban Bradisteanu peste 3,5 milioane de euro din avere, pe care acesta nu poate sa le justifice. In fata judecatorilor, chirurgul va fi reprezentat, ca si pana acum, de avocata Alice Draghici. Aceasta este membru in Consiliul National de Integritate, organismul care monitorizeaza si coordoneaza activitatea ANI. Alice Draghici este acuzata ca a intervenit dur in stoparea anchetei facute la ANI.

In baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, Agentia Nationala de Integritate a dispus sesizarea instantei competente cu privire la medicul Serban Alexandru Bradisteanu, in vederea confiscarii sumelor de 3.595.333 de euro si de 500.000 de dolari, obtinute in mod nejustificat in perioada 2000 – 2004, perioada in care acesta a detinut functia de senator in Parlamentul Romaniei. De asemenea, ANI a mai constatat si existenta conflictului de interese in ceea ce priveste achizitionarea unor echipamente medicale, procedura in cadrul careia Serban Bradisteanu a detinut calitatea de presedinte al comisiei de licitatie. Agentia Nationala de Integritate a fost sesizata de Curtea de Apel Bucuresti, sesizarea facand obiectul dosarului nr. 17/II/2008. Din verificarea documentelor anexate sesizarii, a declaratiilor de avere ale lui Serban Bradisteanu, precum si a documentelor suplimentare solicitate institutiilor competente de catre inspectorul de integritate care s-a ocupat de caz, s-a constatat o diferenta vadita, nejustificata, intre averea dobandita si veniturile realizate in mod legal de catre persoana in cauza. Agentia Nationala de Integritate solicita instantei competente constatarea nulitatii absolute, anularea contractului de achizitie in valoare de 11.385.889,58 de euro si a beneficiilor patrimoniale rezultate in urma incheierii acestuia.

CNI monitorizeaza ANI

In fata instantei de judecata, Serban Bradisteanu va fi reprezentat de Alice Draghici, avocat de renume al Baroului Bucuresti. Aceasta l-a asistat si il asista si in dosarul instrumentat de DNA, ajuns pe rolul Tribunalului Bucuresti. Alice Draghici este membru al Consiliului National de Integritate (CNI), organismul care monitorizeaza si coordoneaza activitatea ANI. De asemenea, CNI propune Senatului numirea si revocarea din functie a presedintelui si vicepresedintelui ANI, constata suspendarea din functie a acestora, aproba regulamentul de desfasurare a concursului pentru selectarea presedintelui ANI, tematica de concurs si componenta comisiilor, corectarea lucrarilor si solutionarea contestatiilor, analizeaza trimestrial activitatea Agentiei in baza informarilor presedintelui ANI, formuleaza recomandari referitoare la strategia si activitatea ANI privind controlul averilor si a conflictelor de interese si analizeaza raportul anual de audit extern.

Avocata, reprezentantul PC

Cei 19 membri ai CNI sunt reprezentanti ai tuturor grupurilor parlamentare din Senatul Romaniei si ai unor institutii de resort, precum Ministerul Justitiei sau Ministerul Finantelor. Avocata Alice Draghici a fost numita membru in Consiliul National de Integritate la propunerea Partidului Conservator, desi se vehiculase numele Rodicai Stanoiu. Fostul presedinte al PC Dan Voiculescu a spus la un moment dat ca Rodica Stanoiu nu poate fi membru al CNI, pentru ca este parlamentar – “un senator sau un deputat nu are ce cauta la CNI”.

Gardianul