Parlamentarii, primarii, prefectii si ministrii, in frunte cu premierul Tariceanu, s-au ingramadit ieri, la deschideri festive, sa asculte impreuna cu cei mici primul sunet al clopotelului in acest nou an scolar. Politicienii au discutat despre candidaturi si si-au acuzat adversarii, dar mai ales s-au intrecut in a face promisiuni, care de care mai frumos ambalate si mai greu de realizat. Unii au povestit copiilor din propriile experiente scolare, altii le-au spus basme si i-au indemnat sa invete daca vor sa ajunga demnitari.

Seful executivului, Calin Popescu Tariceanu, participant la deschiderea anului scolar in comuna ilfoveana Gruiu, a promis generos elevilor si parintilor calculatoare si premii mai consistente pentru olimpici. "In aceasta toamna va demara programul «Un calculator pentru fiecare elev», pentru elevii claselor a IX-a si a X-a, si acest program va fi extins la tot invatamantul preuniversitar", a declarat Tariceanu, adaugand ca Executivul va continua investitiile in infrastructura scolara, inclusiv in programele de dotare a unitatilor de invatamant.

"Voi discuta cu ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, sa gasim o forma mai buna de premiere a elevilor care obtin rezultate deosebite la olimpiadele scolare, o forma de premiere mai consistenta, in asa fel incat sa stimulam cat mai multi elevi sa intre in aceste competitii care vor putea sa selecteze varfurile si elitele societatii romanesti", si-a continuat seria promisiunilor Tariceanu, dupa care l-a asigurat pe primarul comunei Gruiu ca se vor gasi solutii si pentru construirea unei sali de sport.

Faptul ca legislatia in vigoare interzice sa se faca politica in scoala nu a constituit un impediment ca intre prim-vicele PNL Ilfov, Marian Petrache, si premierul Tariceanu sa se poarte o discutie despre o eventuala candidatura a acestuia din urma intr-un colegiu din Ilfov, in locul colegiului "caldut" din Primaverii. "Ma mai gandesc. E un lucru interesant ca provocare", a raspuns Tariceanu la propunerea lui Petrache, care este si secretar de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative.

Prezent la Colegiul "Ion Luca Caragiale", ministrul transporturilor, Ludovic Orban, le-a povestit, in schimb, elevilor despre cum chiulea de la teze si cum cheltuia la loto banii primiti de la parinti pentru meditatii. "In loc sa ma duc la meditatii, m-am considerat destul de destept, am spus ca nu trebuie sa dau banii pe meditatii. O parte din bani ii puneam la CEC si o parte ii jucam la loto. Nu am castigat niciodata la loto. Sigur, s-ar putea, in mod intamplator, ca o persoana sa prinda o data lozul vietii, dar marea majoritate suntem contribuabili din dorinta de a castiga fara un efort deosebit", a filosofat Orban in fata liceenilor.

Facand o paralela cu perioada de scoala a fratelui sau, comisarul european Leonard Orban, ministrul transporturilor a recunoscut ca, spre deosebire de acesta, a fost "mai nabadaios". "Am chiulit de la teza de fizica in clasa a X-a, am avut nota scazuta la purtare in clasa a XI-a", le-a mai spus Orban elevilor.

La randul sau, ministrul apararii, Teodor Melescanu, a participat la deschiderea anului scolar la doua unitati de invatamant din judetul Prahova, unde va incerca sa obtina inca un mandat de parlamentar. Tot in judetul in care va candida pe 30 noiembrie s-a dus si ministrul educatiei, Cristian Adomnitei. Intr-un maraton pe la scolile din cinci localitati iesene, Adomnitei le-a vorbit elevilor de investitiile pe care le-a facut Ministerul Educatiei, de microbuze si calculatoare, dar si-a gasit timp si sa spuna basme. "A fost odata ca niciodata, demult, tare demult, cand oamenii nu aveau copii asa destepti care sa vina la scoala sa invete, sa citeasca si sa scrie. A fost un imparat bun si bland, pe care il chema Amiaza Imparat", le-a spus elevilor Adomnitei. Ministrul nu a uitat insa nici latura mai pragmatica a situatiei. "Vreti sa ajungeti primari? (...) Pentru asta va trebui sa invatati", le-a spus ministrul copiilor.

Romania Libera